Участниците в среща на партийните лидери в Северна Македония са се договорили предсрочните избори в страната да са на 12 април догодина.

Това съобщи премиерът Зоран Заев след среща с тях при президента, предаде агенция МИА. Решението да се гласува извънредно бе предизвестено. То следва Европейския съвет тази седмица, на който Скопие и Тирана не получиха дата за начало на преговори. Основен проблем бе съпротивата на френския президент Еманюел Макрон.

В обръщение във "Фейсбук" часове преди срещата Заев каза, че промените не идват от едно правителство или 20 души, а от "всички два милиона граждани" и на страната ѝ предстои много работа. Вчера той обясни, че би трябвало гражданите да решат "дали да ходим по истинския път на европейски ценности напред, или по мрачния път да разделения и конфликт и изолацията, която води назад, на пътя на приятелството със съседите или на конфронтация."

Единственото несигурно в решението от тази вечер бе моментът на изборите. Заев обяви, че е предложил 22 или 29 декември, но опозицията е отхвърлила идеята с искането преди това да има 100 дни служебно правителство. Според лидера на опозицията Християн Мицкоски такъв кабинет ще встъпи в длъжност от началото на януари. В това правителство ВМРО-ДПМНЕ ще има контрол върху няколко министерства, но премиерът вероятно ще е предложен от досегашните управляващи.

Вотът, потвърди Заев, ще отложи и преброяването, което трябваше да се случи през първата половина на 2020 г. - близо 18 години след последното.

Как се стигна дотук

Една от възможностите на масата след липсата на резултат в бе подаване на оставка - така версия бе тиражирана от италианската агенция ANSA. Тя не бе официално потвърдена до края на деня, но според нея Заев бе уведомил европейските лидери за намерението си. Бе насрочена за днес среща на партийните лидери - Заев (който оглавява управляващия Социалдемократически съюз на Македония), Али Ахмети (лидер на коалиционния партньор Демократичен съюз за интеграция) и Християн Мицкоски (който оглавява опозиционната ВМРО-ДПМНЕ). Там ще са и лидерите на три по-малки албански партии като Алианса на албанците на Зиядин Села, който се обяви за избори преди решението на Заев.

Ден по-късно Заев съобщи, че на срещата при президента Стево Пендаровски ще предложи предсрочни избори. Редовните би трябвало да са през декември догодина, макар че между премиера и Мицкоски течеше разговор за изтеглянето им и засега възможният вариант изглеждаше октомври догодина.

Пред македонски медии, помолен да коментира информацията, Заев обясни: "Първо ще кажа, че аз съм Зоран Заев и може да съм премиер, депутат, кмет, но съм човек и всички възможности бяха в главата ми. Почувствах гнева и горчивината и това, както и всеки човек, ме води към всякакви размишления. Но си казах, че нямам право да се откажа да се боря."

Мицкоски приветства решението и заяви, че ако Заев не размисли (вариант, който опозиционният лидер допусна), трябва "веднага" да бъдат насрочени избори и да бъде назначен служебен кабинет със служебен премиер. "Предлагаме го от месеци," обясни той пред журналисти. Стъпката на Заев се ползва и с подкрепата на председателя на коалиционния партньор Али Ахмети.

"Държавен консенсус за европейския път"

Пендаровски заяви по средата на срещата - чиято първа част бе посветена на отложените преговори - че има държавен консенсус за "европейския път" и че Скопие има опит с такива трудности. Последният път е през 2009 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ, когато Гърция блокира поканата за Скопие.

Освен това "нямаме проблем с новата методология, която се предлага" и "сме съгласни с обратимостта на процеса, защото ние няма от какво да се страхуваме", заяви президентът. Той има предвид аргумента на френския президент Еманюел Макрон, че не бива да се приема начало на преговори със Скопие, преди да е изработена нова методология на разширяването и да са изпълнени условия, които да гарантират, че процесът на евроинтеграция и приемане на ценности и норми няма да е обратим.

Дневник