Финландия се присъедини към държавите, които очакват от туристите уважение към своята природа, култура и начин на живот.

Финландският туристически борд състави клетвен лист за вярност към нейните екологични ценности, който туристите да подпишат символично преди да я посетят. Бъдете повече финландец, призовава нова кампания в подкрепа на устойчивия туризъм в страната.

"Заклевам се, че докато пътувам, ще се старая повече да приличам на финландец и да бъда вътрешно спокоен. Природата ме разтоварва и ме свързва с вечността, кълна се, че ще се отнасям с уважение към нея", гласи текстът. Тези, които подпишат документа, дават обет да не оставят пластмаса и други отпадъци в езерата и горите, че ще утоляват жаждата си с чудесната вода от чешмата.

Текстът продължава с ангажимента да се възползваме разумно от свободата в страната да се пътува без прегради. "Горските плодове и гъбите са за ядене, но ще ги бера само следвайки съществуващите пътеки. Дивата природа съществува много преди хората и няма да бивакувам където ми падне", се казва в документа.

"Дължа уважение на местните хора и няма да им досаждам с фотоапарата си, нито ще вдигам шум. Знам, че финландците са леко необщителни хора, но ще се постарая с тази клетва да заслужа доверието им", гласи текстът.

Клетвеният лист може да бъде подписан чрез сайта на Финландския туристически борд. 

Британският "Телеграф" припомня, че Исландия първа през 2017 г. поде такава инициатива като монтира на летище Кефлавик "клетвен бутон", с който туристите да изказват съгласие, че няма да оставят в местната природа следа от престоя си. Подобни инициативи има на островната група Палау в западната част на Тихия океан, на Хаваите, в Нова Зеландия и окръг Сонома, Калифорния.

Дневник