С демонстрация на авторски уроци приключи първата национална конференция на горските педагози, която се проведе в УОГС Юндола, съобщиха шуменските участници.

Експерти от Североизточното държавно предприятие (СИДП) и ПП „Шуменско плато“ показаха един от новите за тази година уроци свързан с оцеляване в гората, ориентиране по карта и туристически пътеки, разпъване на палатки и подготвяне на лагер.

Урокът на Александрина Карева от ДГС – Смядово се оказа един от най-интересните за всички участници във форума. Тя е разработила тричасово занятие за деца от първа и втора група на детската градина, като освен практически задачи е подготвила и интересна книжка, в която по леснодостъпен начин обяснява на децата как се появява гората, кое животно с какво се храни и защо трябва да пазим природата.

Игри свързани с жабите и техните местообитания бяха подготвили експертите от ПП „Витоша“. Чрез тях децата научават какво представлява блатото, как се хранят жабките, защо поповите лъжички имат опашчици и какво трябва да се прави, за да се съхрани една от най-ценните екосистеми в природата.

Андреана Трифонова от ЮЦДП показах урок за бухала, а горски педагози от ДЛС-Воден демонстрираха игри научени на конгреса в Рига.

Да имат собствен сайт с помагала за всички игри, които се ползват при уроците, както и рекламни материали, е решението на горските педагози, взето на националния форум.  

Той бе организиран от МЗХГ, Съюза на лесовъдите в България, ИАГ и ЮЗДП-Благоевград и в него се включиха над 100 педагози от шестте държавни предприятия, парковете и дирекциите от страната.  

ШУМ.БГ