Не на един, а на цели два концерта ще могат да се насладят почитателите на класическата музика тази седмица, съобщиха от шуменската Симфониета.

 Блестящият пианист и истински космополит Алберт Мамриев ще бъде солист в симфоничния концерт на 22 октомври /вторник/. Учил в Москва, Тел Авив и Хановер, той притежава неповторима техника на свирене, силен темперамент, невероятна артистичност и обаяние. За първото си гостуване в България Алберт Мамриев е избрал да представи Третия концерт за пиано и оркестър от Сергей Прокофиев – творба, наричана „химн на светлината и младостта“. Под диригентската палка на Иван Илиев ще чуем също последната Моцартова Симфония № 41, често наричана „Юпитер“, заради космическата възвишеност на произведението.

Два дни по-късно, на 24 октомври /четвъртък/, ще се потопим в „Магията на цигулката“...или по-точно на две цигулки. Мила Георгиева – детето-чудо, което на 9 години концертира заедно с Минчо Минчев вече е елегантна дама и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, най-младият в неговата история.

На сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“ ще ѝ партнира Зорница Иларионова, чиито талант и очарование я превърнаха в любимка на публиката в Шумен. Под диригентската палка на Станислав Ушев двете дами ще представят красиви и виртуозни цигулкови шедьоври от Й.С. Бах, В.А. Моцарт, К.Сен-Санс, П. Сарасате и други.

Концертите ще се състоят в зала „Проф. Венета Вичева“ с начален час 19:05 часа. 

ШУМ.БГ