Протестите и насилието в Чили продължиха и днес, въпреки че президентът Себастиан Пинера отмени повишението на цените на билетите за метрото, което бе поводът за тях, предаде агенция "Асошиейтед прес".

По данни на представители на местните власти в района на столицата Сантяго най-малко трима души са загинали при пожар в два ограбени супермаркета. Други петима души бяха открити мъртви в изгорял склад. Според властите те не са били служители на склада. Около 60 магазина на Walmart станаха обект на вандалски прояви и много от тях не отвориха врати.

Хиляди блокирани пътници на летището

Хиляди пътници останаха блокирани в неделя вечерта на летището в Сантяго, имаше отменени полети, а други бяха забавени. Причината бе полицейският час. Коридорите на основния терминал на летището бяха превърнати в спални, където пътниците бяха налягали на пода. В същото време други се бяха подредили на дълги опашки пред гишетата на въздушни компании в очакване на информация за техния полет, уточни "Франс прес".

Стотици излитащи полети бяха отчетени или препрограмирани след избухването на силното социално недоволство в петък в Сантяго. "Тук сме заради полицейския час. Не знаем нищо за полетите си", каза перуанска студентка, пристигнала в Чили за научен конгрес, посветен на горите, заедно с още 120 души.

В чилийската столица, чието население наброява седем милиона души и е обявено извънредно положение и полицейски час между 19.00 и 6.00 местно време, общественият транспорт е почти напълно парализиран. Метрото не работи, а автобусите изпълняват само част от разписанията си.

Не е само цената на билета

"Това не е просто протест за цената на билета за метрото. Излива се недоволството от години на натиск, който тежеше най-много на най-бедните", коментира пред "Ройтерс" студентката по антропология Карина Сепулведа. "Илюзията, че Чили е за пример, изчезна. Хората се умориха от ниските заплати, липсата на здравеопазване и малките пенсии."

"Това вече съм го живяла, тръпки ме побиват, като видя войници по улиците. Сякаш е 1973 г.", казва 74-годишната Кармен Арая, припомняйки как диктаторът Аугусто Пиночет е взел властта в Чили.

Протестите започнаха, след като властите обявиха, че цената на билета за метрото ще се вдигне с между 4 и 10 американски цента. Полицията тръгна в градския транспорт, за да се бори с гратисчиите, и протестиращи започнаха да палят гуми по метростанциите, нападаха магазини и станции на транспорта. Подпален бе и небостъргачът на енергийната компания "Енел", докато в същото време президентът Пинера бе заснет да вечеря в скъп италиански ресторант.

В следващите дни безредиците станаха масови, посолствата предупредиха служителите си да не излизат, международни компании затвориха офисите си. Офисите на в. "Меркурио" във Валпарайсо бяха подпалени.
Училищните занятия са отменени днес.

На 16 и 17 ноември в страната се очаква да пристигнат световни лидери, сред които американският президент Доналд Тръмп и китайският лидер Си Дзинпин за срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. През декември Чили трябва и да домакинства на климатична среща на ООН.

Дневник