С десет адвокати се явиха на първото заседание на Специализирания съд подсъдимите Николай и Евгения Баневи и майката на бизнесмена Мария Банева. Обвинени са по няколко разпоредби на Наказателния кодекс за източване на приватизирани дружества, след които значимото по производство "Полимери" - Девня, и пране на пари.

Първите петима свидетели на прокуратурата, които се явиха и съдът трябваше да разпита , са бивши служители във фирмите на Баневи - счетоводители и администратори.

Разпитите обаче бяха прекъснати, тъй като адвокат Татяна Дончева направи искане за представяне на документи и справки от НАП, преди разпита на всеки свидетел. Защитникът Дончева и прокурор Мария Дойчева влязоха в спор, в който Татяна Дончева надделя и съдът уважи искането, информира news.bg. Оказа се че допълнителните документи са 27 чувала и се намират в Националната следствена служба. За да бъдат представени, делото е отложено за 20 ноември.

Другото искане на защитата беше да бъде позволено на Николай Банев да даде интервю на медиите, но то беше отложено.
Заседанието на съда продължи с разглеждане на искането на Николай Банев за промяна на мярката му за неотклонение от арест в по-лека.

Николай и Евгения Баневи бяха задържани преди година в Ница и екстрадирани по европейска заповед за арест.Оттогава Банев е в предварителния арест, а Евгения Банева бе освоодена с мярка подписка през юли т.г. заради здравословни проблеми.

Дневник