Европейската комисия ще обсъди и представи утре докладите за България и за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи днес говорител на комисията, цитиран от БТА.

Предвижда се еврокомисията да приеме докладите на заседанието си в Страсбург. Говорител на ЕК не пожела да отговори на въпрос на БТА дали това ще бъде последният доклад за страната.

В доклада си от миналата година комисията бе посочила, че преди края на мандата си този месец ще направи поредната оценка. С това ЕК изразяваше очакване процесът на наблюдение на страна да бъде приключен.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че ще се оттегли, ако тази година наблюдението над България не отпадне.

За да предотврати появяването на проблеми, свързани с върховенството на закона, комисията на Жан-Клод Юнкер реши да създаде цикъл за преглед на принципите на правовата държава, включващ годишен доклад за върховенството на закона, който обхваща всички държави - членки на ЕС.

Миналата година Брюксел публикува докладите си за България и Румъния на 13 ноември. Според българския доклад три от шестте показателя, по които Европейската комисия наблюдава България в хода на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), са временно прекратени като изпълнени. България се е справила с препоръките за организираната престъпност, гарантирането на независимостта на съдебната власт, както и законодателната дейност. Същевременно страната трябва да продължи съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта и в по-общ план, включително на местно равнище и по границите, се разбираше от доклада.

Дневник