Левски" е създал 36 футболисти, които се състезават в 31 от елитните футболни дивизии на европейските страни. Това поставя школата на клуба на 24-о място в изследването на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Миналата година сините деляха 22-ото място с още три отбора, сред които и "Манчестър юнайтед". Тогава имаха с двама футболисти повече в елитните дивизии на европейския клубен футбол.

На върха в класацията се изкачва "Партизан" със 75 футболисти. Клубът от Белград изпреварва миналогодишния първенец "Аякс", който е втори със 72.

Сърбия има три клуба в първите седем. Другите два са "Цървена звезда" (59 футболисти) и "Войводина" (56). В топ 5 са още "Спортинг" (Лисабон) (63), "Динамо" (Киев) (62) и "Динамо" (Загреб) (60).

Ако се гледат единствено футболистите в петте водещи първенства в Европа, то тогава на първо място е "Реал" (Мадрид) с 39 играчи. Следват "Барселона" (34) и "Лион" (30).

Авторите на анализа следват определението на УЕФА, като за юноша се приема футболист, който е бил в даден клуб поне три сезона на възраст между 15 и 21 г.

Дневник