Икономическото развитие на общината, създаването на нови работни места и възможностите за по-добро заплащане обсъди кандидатът за кмет на Шумен от ПП ГЕРБ Любомир Христов в поредица от срещи с граждани и представители на бизнеса.

През последните години утвърдени компании в района вложиха огромни средства, увеличиха своите мощности и разшириха производството си. Други 23-ма нови инвеститори влязоха в Индустриалния парк, закупиха парцели и част от тях вече изградиха предприятия. Предприемачи купуват терени за бизнес и извън парка. В близките години се очаква да се открият няколко хиляди работни места за хората от града и селата на общината. Увеличаването на инвеститорския интерес стимулира и изграждането на нови жилища, търговски и развлекателни обекти. Заедно с това през изминалия мандат бяха направени игрища, детски и спортни площадки, места за отдих в новите паркови пространства и зелени площи. Така Христов представи част от постигнатото през изминалия кметски мандат.

„В срещите и разговорите си с новите инвеститори ние поставяме въпроса и за достойното заплащане на труда. Тогава вероятно по-лесно ще бъде преодолян недостигът на кадри и няма да има и проблеми с намирането на работна ръка. Шумен никога не е бил с толкова ниска безработица през последните години. По данни на статистиката  през август 2019 г. тя е само 2,9%. Със сигурност в конкуренцията между бизнеса ще растат и доходите, ще се подобряват и условията на труд,“ коментира още Христов.

Според него, това е знак, че градът има добра перспектива. Изграждането на АМ „Хемус“ също ще даде допълнителен стимул за развитието на града. С възраждането на икономиката в Шумен ще се завръщат и все повече млади хора, които ще работят, ще създават семейства и ще отглеждат децата си тук. Ще има повече и по-добре платени работни места.

По време на срещите хората споделят, че за един съвременен град са важни на първо място добрата инфраструктура и активната социална политика. „През изминалите четири години вложихме над 100 млн. лв. в инфраструктура и социални услуги по различни национални и европейски проекти и ще продължим с усилията да подобряваме средата за живот. От друга страна, изключително ценна е и помощта, която получаваме от бизнеса за образование, здравеопазване, спорт и култура. Бизнесът също носи своите отговорности за качеството на живот в един град. Сигурен съм, че когато той е силен, възможностите за по-добър живот са повече. Задачата на администрацията е да създаде условията за това,“ добави той.

По време на срещите кандидатът за кмет Любомир Христов заяви, че общината ще бъде активен посредник между бизнеса и професионалните училища, ще улеснява и активизира контактите между тях, ще стимулира училищата да разкриват паралелки за търсените професии, които да обезпечат необходимостта от такива кадри.

Общината не създава работни места, но улеснява бизнеса, който инвестира и дава работа на хората. Икономическото възраждане и индустриалното развитие на града превърна Шумен в един от добрите примери в страната за ефективното сътрудничество между институциите и ползотворния диалог между местната власт и бизнеса.

„През изминалия мандат повишихме качеството и ефективността на административните услуги по електронен път, въведохме нови електронни услуги, дигитализирахме информацията за дейностите в общината чрез интегрираната географска информационна система за улеснение както на гражданите, така и на бизнеса. Стабилизирахме финансово общината, възродихме икономиката и ще продължим да работим за устойчивото и динамично развитие на нашия град,“ обеща кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на община Шумен Любомир Христов.


Пресцентър – ПП ГЕРБ