Интрига, завързани мачове и девет отбора, събрани в едва две точки разлика. Това е равносметката след осем кръга в Бундеслигата.

Сезонът в Германия обещава да бъде сред най-вълнуващите от години насам. Нещо, на което доскоро футболните фенове нямаха възможност да се насладят заради хегемонията на "Байерн" и осемте поредни титли на баварците.

Шампионът се представя под обичайното си ниво, като това е повод на много отбори да мечтаят силно, че могат да прекъснат доминацията на тима на Нико Ковач.

Засега "Байерн" е в догонваща позиция, като отборът е трети с 15 точки. Толкова имат и главните конкуренти на баварците - "Борусия" (Дортмунд) и "Лайпциг".

Водач е "Борусия" (Мьонхенгладбах) с 16 точки, като "жребчетата" оглавиха класирането за пръв път от 2011 г. "Волфсбург" изостава с по-лоша голова разлика, като с четири победи и четири равенства "вълците" правят най-добрия си старт в първенството. Те са единственият отбор без загуба през сезона в Германия.

В подножието на върха са още "Фрайбург", "Шалке", Айнтрахт (Франкфурт) и "Байер" (Леверкузен). И четирите отбора имат по 14 точки, като "Херта" и "Хофенхайм" са близо.

От неутрална гледна точка по-голямата интрига е от полза за Бундеслигата. В последните осем години германското първенство страдаше от критики за силата на "Байерн", като титлата беше запазена зона за баварците още от началото.

"Живеем в конкурентно общество. Погледнете точките от миналата година и тогава правете заключения", заяви Ковач, който изпита мини криза по същото време преди година.

Непредсказуемостта на мачовете направи най-голямо впечатление, като "Байерн" и "Дортмунд" бяха попарени по време на възход. Няколко дни след разгромната победа със 7:2 срещу "Тотнъм" баварците загубиха у дома от "Хофенхайм", а "Дортмунд" беше сразен от новака "Унион" (Берлин) въпреки силния старт на сезона.

Отстъплението на"Байерн" е продължение на състоянието на отбора от миналия сезон. Още тогава се забеляза спад в представянето на тима, като "Дортмунд" пропусна отлична възможност да прекъсне серията от поредни титли на баварците.

"Байерн" направи най-слабия си старт от 2010 г. Тимът е уязвим в защита, въпреки скъпите покупки за подсилване на отбраната през лятото. Баварците допуснаха по два гола във всеки от последните си три мача.

Притеснителното за "Байерн" е, че колебанията дойдоха срещу отбори от долната част на таблицата като "Падерборн", "Хофенхайм" и "Аугсбург". Засега нападението компенсира грешките в защита, като ръководството на баварците гледа спокойно на ситуацията.

"С една точка сме зад първото място. Искате да ни накарате да изпаднем в криза ли? Доволен съм от всичко освен допуснатите голове", каза президентът на "Байерн" Ули Хьонес.

Въпреки състоянието на "Байерн" все още е твърде рано да се правят генерални изводи за титлата. До края има 26 мача, като баварците имат навика да изпадат в "дупки", които са последвани от шампионски подем.

Дневник