Подаден фалшив сигнал в петък за трупове на диви прасета в яз. „Тича“ вдигна на крак служители от Североизточно държавно предприятие, от общините Върбица и Велики Преслав, от държавните горски стопанства в тези две общини, както и служители на Областна дирекция по храните.

Това каза днес на заседание на Областна епизоотична комисия заместник-председателят й Петко Шаренков.

„В Областна администрация получихме в петък информация за трупове на умрели диви прасета в т.н ръкав на яз „Тича“ от страната на село Сушина. Гражданинът, който е казал, че се казва Панко Палев е обещал да изпрати снимки на свинете, които уж от три дни  били там. Гадна, некоректна и подло подадена информация, заради която беше отделен изключително голям ресурс от всички институции имащи отношение към биосигурността във връзка с африканската чума по свинете. Маса екипи с моторни превозни средства в гориста и трудно пресечена местност се придвижиха от различни места, за да се установи, че сигналът е фалшив“, каза Шаренков.

Той отбеляза, че всяка една информация, която се получава занапред, за да бъде проверена, в нея трябва да има лице за контакти и обратна връзка с този, който я изпраща. „Няма да реагираме от тук нататък на сигнали пратени без адресат и възможност за обратна връзка“, допълни Шаренков.

Той определи епизоотична обстановка в областта към настоящия момент като усложнена, а работата на членовете на Областната епизоотична комисия като недостатъчно активна и призова всеки да се включи в оказване на съдействие на институциите, които имат отношения към въпроса, както и в контрола по предписанията.

По време на заседанието днес стана ясно, че в петък при два пътни инцидента – между Дибич и Радко Димитриево и на АМ „Хемус“ камиони са ударили излезли на пътя диви прасета. Животните са прибрани, дезинфекцирани и са изпратени проби за изследване на болестта африканска чума по свинете.

По определения дневен ред на заседанието Тервел Стефанов от СИДП докладва, че при откритите огнища миналата седмица в селата Сини вир и Венец, както и за огнището в Менгишево всички мерки за биосигурност, разписани в указанията са изпълнени, провеждат се претърсвания в зоните ежедневно, има присъствие на служители в инфектираните зони, както и изготвени графици и контрол в зони Б и В.

Д-р Наташа Баева, началник - отдел “Здравеопазване на животните“ към ОБДХ сподели, че се извършват необходимите проверки, проведени са срещи със собственици на свинеферми тип А и са издадени нужните предписания, а от поредните изпратени проби за АСЧ резултатите са отрицателни.

ШУМ.БГ