Париж 2024 влиза в историята, като за пръв път олимпийските и параолимпийските игри ще имат едно и също лого, съобщават организаторите. То обединява в себе си три символа - златните медали, олимпийския огън и лицето на момичето Мариан - образ, който е персонификация на Френската република.

Дизайнът е в стил ар деко и връща спомените за предишното домакинство на Париж от 1924 г.

"За нас това беше ключът още от началото на проекта", каза президентът на организационния комитет Тони Естанге за използването на общо лого за олимпийските и параолимпийските игри.

"По отношение на наследството вярваме, че тази страна има нужда от утвърждаване на спорта във всекидневния живот. Независимо от възрастта, независимо дали имаш увреждане или не, имаш място и роля в успеха на Париж 2024", заяви той, цитиран от insidethegames.biz.

По думите му избирането на общо лого дава много силно послание.

Първите реакции в социалните мрежи са разнопосочни, като мнозина изразяват съжаление, че не е използвано логото, с което Франция спечели домакинството на олимпийските игри. То съчетаваше в себе си Айфеловата кула и числото 24.

Естанге обаче изтъкна, че харесва идеята за преплитането на медала като символ на спорта, на олимпийския огън и на лицето. "За мен това са трите основни послания, които искаме да отправим чрез Париж 2024. Спортът е всичко в нашата ДНК", добави той.

Дневник