Премиерът Борис Джонсън постигна днес това, което предшественичката му Тереза Мей не успя - да придвижи сделката си за Брекзит две (от пет) стъпки напред към одобряване в парламента в Лондон. Но той изгуби друг важен вот - за предложения от правителството график за окончателното приемане и задействане на споразумението до 31 октомври. Това е датата за напускане на ЕС от Великобритания, на която Джонсън продължава да настоява, макар да бе принуден от парламента да поиска отлагане от останалите 27 държави в съюза до 31 януари.

Джонсън спечели гласуването за сделката на второ четене в Камарата на общините, което открива възможност за дебати по нея и внасяне на поправки, включително за втори референдум. Сега би трябвало тя да мине през специална комисия и горната Камара на лордовете и да бъде подписана от кралицата. Но депутатите заявиха, че е нереалистично искането на премиера всички законодателни процедури по заемащият над 110 страници закон за напускането на ЕС да бъдат приключени за 3 дни. Според тях за толкова голям и важен документ в нормални обстоятелства са нужни седмици.

Преди да отхвърлят този график Джонсън ги предупреди, че ако парламентът си мисли да отлага за декември или януари, той ще предизвика предсрочни избори. След вота той заяви, че ще слож ипауза на законодателството, докато ЕС "заяви намеренията си". Говорителката на Европейската комисия Мина Андреева коментира, че "отбелязваме резултата от тази вечер и очакваме британското правителство да ни информира за следващите стъпки".

Лидерът на управляващите консерватори в Камарата на общините каза, че в сряда и четвъртък ще се дебатира годишното обръщение на кралица Елизабет II от 14 октомври, а в петък няма да има заседание. Речта е на практика програмата на правителството за следващите 12 месеца, която е съставена от него и предоставена на монарха да я прочете на тържественото заседание.

Джонсън получи подкрепата на 329 депутати - всички консерватори и 19 лейбъристи (без торите, които той изгони от партията преди няколко седмици). Против са 299 депутати и това е достатъчно вотът да мине успешно за правителството. Но също така с 322 срещу 308 гласа той изгуби вота за предложения ускорен график.

Премиерът обаче бе заявил, че ще изтегли законопроекта, ако кратките срокове за разглеждане и гласуване на сделката не бъдат одобрени от парламента. Така и стана, а това отново засили твърденията, че ще има предсрочни избори.

По-рано тази вечер източници на "Файненшъл таймс" заявиха, че правителството е склонно да приеме много кратко - вероятно само 10 дни - удължаване на срока за Брекзит, за да приключи процедурите в парламента. Джонсън не е казвал, че ще оттегли споразумението с ЕС, ако удължаването на крока е броени дни. Това му дава възможност да предложи на депутатите в Лондон малко по-дълъг срок за оглеждане и дебатиране на проектозакона и след това все пак да настоява по време на последваща предизборна кампания, че именно той е донесъл Брекзит, макар и не точно на Хелоуин.

Дневник