Расизъм. Това е думата, с която най-често се свързва футболът в последните две седмици.

И докато световните организации търсят решение на проблема с проявите на расизъм по стадионите, един мениджър от деветото ниво на Англия взе нещата в свои ръце и предприе крайни мерки.

В събота треньорът на "Харингей бороу" Том Лойзу реши да извади отбора си от терена в мача срещу "Йоувил таун". Причината бяха расистки обиди и хвърлени предмети към вратаря на тима, като действията на мениджъра доведоха до притеснения, че отборът му може да наложи нов стандарт.

Какво би станало, ако прагът на търпимост на ръководство и играчи бъде прескочен и те решат да напускат терена при прояви на расизъм? Дали това може да бъде решение на проблема?

"Чернокожите играчи трябва да започнат да напускат терена (при прояви на расизъм). Стигнахме до eтап, в който те вече не може да оставят проблема в ръцете на съответните органи. Правиха го в продължение на 50 години с помощта на всякакви схеми и начини да ги мотивират и окуражат, но през 2019 г. не бива да ги поставяме в ситуация, където могат да очакват обиди на расова основа", казва Дарън Луис, бивш състезател по американски футбол и журналист.

Според протокола на УЕФА при случаи на расизъм следва да се изпълнят три стъпки. Единствено при третата мачът може да бъде прекратен. Тя се прилага тогава, когато съдията установи, че расистките прояви продължават и след извършване на първите две стъпки от протокола с предупреждения от диктора на стадиона.

Напускане на терена обаче може да доведе до тежки наказания за съответния отбор и федерация. Подобни намерения изразиха английските национали преди гостуването си в София заради очаквани обиди на расова основа.

Мачът завърши със скандал, като играта беше спирана два пъти заради прояви на расизъм от феновете. След края на двубоя селекционерът на Англия Гарет Саутгейт поздрави футболистите си, че са показали мъжество в трудна ситуацията и са останали на терена.

"Можем да бъдем критикувани за това, че не стигнахме достатъчно далеч, но мисля, че дадохме голям пример. Честно казано изпаднахме в невъзможна ситуация да свършим всичко по правилен начин, за да задоволим желанията на всички", каза Саутгейт след успеха с 6:0.

Той допълни: "Всички играчи бяха абсолютно непреклонни, че искат да продължат да играят. Ние знаехме, че ако се беше случило нещо през второто полувреме, щяхме да съобщим и да напуснем терена".

Расистският скандал придоби широк отзвук по света, а скоро последваха още прояви на дискриминация във Великобритания и Италия. Засега обаче санкциите се ограничават налагането на глоби, затваряне на сектори или мачове пред празни трибуни, като е трудно да се прецени дали тези мерки постигат желания резултат.

От Футболната асоциация заявиха, че са "дълбоко загрижени и ще предприемат действия" за случилото на мача между "Харингей бороу" и "Йоувил таун". Лойзу обаче се съмнява, че организацията ще може да приложи адекватно решение на проблема.

"Когато ме питаха същия въпрос преди четири седмици, заявих, че няма никаква възможност да напусна терена с моите играчи и да позволя на тези хора да спечелят. Сега си противореча на всичко казано и направих обратен завой. Това е нещо, което се случи на момента и почувствах, че трябва да действам", казва Лойзу.

Расизмът опира до поведението на феновете, като промяната трябва да дойде от тях. Вижда се, че финансовите санкции и празните трибуни не спират привържениците. Според мнозина футболисти, сред които е Рахийм Стърлинг, напускането на терена ще означава футболистите да сведат глава пред проявите на расизъм.

"Аз лично не бих се съгласил с напускането на терена. Спечелването на мача ще ги нарани повече. Те опитват единствено да те сломят. Ако си тръгнеш, те печелят. Ще е по-добре, ако вкараш или победиш", каза Стърлинг след обидите, които понесе в Черна гора.

Дневник