Европейският съюз ще работи за приемане на неохотната молба на британския премиер Борис Джонсън за отлагане на Брекзит до 31 януари с опция за по-ранно напускане, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще препоръча на държавните и правителствени ръководители да се съгласят без да се свиква среща на върха по въпроса, предаде "Гардиън".

"След решението на британския премиер Борис Джонсън да преустанови процеса на ратифициране на споразумението за оттегляне и за да се избегне Брекзит без сделка, аз ще препоръчам на 27-те страни от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане", написа Туск в "Туитър". Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура.

Новината дойде след отказа на британските депутати да подкрепят предложения от Джонсън график за окончателното приемане на споразумението за оттеглянето.

Джонсън спечели гласуването за сделката на второ четене в Камарата на общините, което открива възможност за дебати по нея и внасяне на поправки, включително за втори референдум. Сега би трябвало тя да мине през специална комисия и горната Камара на лордовете и да бъде подписана от кралицата. Но депутатите заявиха, че е нереалистично искането на премиера всички законодателни процедури по заемащият над 110 страници закон за напускането на ЕС да бъдат приключени за 3 дни. Според тях за толкова голям и важен документ в нормални обстоятелства за нужни седмици.

Преди туита на Туск говорителят на Европейската комисия Мина Андреева коментира, че "отбелязваме резултата от тази вечер и очакваме британското правителство да ни информира за следващите стъпки".

След вота, нанесъл му тежко поражение, премиерът заяви, че кабинетът му временно преустановява разглеждането на законопроекта за Брекзит докато ЕС вземе решение за отлагане на датата на развода.

По-рано вчера премиерът подчерта, че ще поиска предсрочни избори, ако ЕС даде тримесечна отсрочка. Според източници от блока Брюксел ще опита да избегне въвличане във вътрешни спорове и ще предложи гъвкаво отлагане, което ще позволи на Великобритания да напусне и по-рано, ако се постигне ратифициране на сделката.

Франция е готова да обсъди "техническа отсрочка"

Франция е склонна да предостави на Великобритания "техническа отсрочка" на Брекзит, но за не повече от няколко дни, заяви вчера френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от "Франс прес" и БТА.

"В края на седмицата ще видим дали е оправдано предоставянето на чисто техническа отсрочка, за да може британският парламент да завърши парламентарната процедура" по Брекзит, заяви Дьо Моншален в Сената. "Извън тази перспектива, евентуално удължаване на срока, целящо да се печели време или да се обсъди отново споразумението, е изключено", добави тя.

Оттеглянето на Великобритания от съюза вече беше отлагано два пъти, от първоначалната дата 29 март на 12 април и след това на 31 октомври.

За днес е насрочена среща на посланиците на страните членки в ЕС, за да се обсъди препоръката на Туск, заяви един от тях пред АФП. Но решение няма да бъде взето още днес, предупреди той. Става въпрос само да се провери дали всички страни членки споделят същия анализ на ситуацията и да се види дали ново отлагане е оправдано, обясни източникът.

Дневник