Доц. Минков, защо решихте да участвате в политиката и да се кандидатирате за кмет?

С. Минков: Аз не разбирам участието си в местните избори като включване в политиката, а по-скоро като възможност да помогна за подобряване на живота на шуменци, защото и аз живея в този град; ежедневно се сблъсквам със същите проблеми, с които се сблъскват хората.
Използвам случая, за да поканя шуменските граждани да се възползват от последните топли дни и днес от 18.00 часа да дойдат на площад Освобождение на концерт на Володя Стоянов по случай 126-годишнината от основаването на ВМРО и закриване на нашата предизборна кампания.

Защо избрахте ВМРО?

С. Минков: Аз съм член на ВМРО още от времето, когато организацията беше културно-просветно дружество. Призванието и хобито мида се занимавам с история, което се превърна и в моя професия, предопредели избора ми. И днес все още смятам, че съм направил правилен избор, въпреки колебанията ми в определени моменти. ВМРО се утвърди като родолюбива организация, обединяваща и възпитаваща младите хора в дух на патриотизъм. Освен това, към днешна дата това е единствената партия, която финансово поддържа научна организация и то от голям калибър – това е Македонският научен институт, структура с продължителна история, на която членове са били най-известните български историци.

Как ще степенувате проблемите на Шумен?

С. Минков: По-скоро бих ги разделил на такива, които изискват спешни мерки за решаването им и други, които могат да бъдат решени постепенно. За решаването на някои от проблемите се изискват големи усилия и помощта на държавата, други са лесно решими, стига да съществува воля за това. Към първите спадат най-вече проблемите за цената и качеството на водата, със замърсяването на въздуха, с необходимостта от повишаване на доходите, с транспорта. Сред вторите, т.е. тези, които могат бързо и с неголеми разходи да се решат са осветяването на детските площадки и пешеходните пътеки, редовното поддържане на тревните площи, въвеждането на безплатни ясли и детски градини.

Кои са първите три инициативи, които ще предприемете в новия Общински съвет?

С. Минков: На първо място, ще изискаме Общината като акционер да получи баланса на приходите и разходите от ВиК, за да стане ясно къде отиват парите на шуменци, кои са длъжниците и какви суми дължат. Ще предложа в новия бюджет да бъдат предвидени самостоятелни базови бюджети за селата - точка, залегнала в нашата програма, както и предприемането на мерки за осветяването на всички детски площадки и пешеходни пътеки. Особено в есенно-зимния период това е наложително, за да се избегнат пътно-транспортни произшествия.

Но искам да се върна съм проблема за водата, който и тези дни се изостри, поради аварията, която остави Шумен без вода – една ненормална за ХХІ век ситуация за град в Европейския съюз. Аз също съм пряко потърпевш от високата цена, като получих сметка за 181 куб. м., все едно, че притежавам басейн или десетина декара зеленчукова градина. Но срещу монопола обикновения човек нищо не може да направи - само ВиК дружеството има право да сваля водомера и да преценява неговата годност, гражданите не могат практически да си потърсят правата, защото липсва алтернатива, всички водоизточници в града бяха „закрити“ и от град, който през Възраждането е имал десетки чешми и кладенци, днес в Шумен трябва да си купуваме бутилирана вода, а „питейната“, която ВиК ни предоставя е под всякаква критика. Не знам дали е правено изследване, колко от бъбречните заболявания в града например се дължат на лошото качество на водата. Въобще, това е един проблем, който вече десетилетия стои на дневен ред и нито една от управляващите партии няма волята да го реши. Разбирам, че без съдействието на държавата такова решение е невъзможно, но вместо да се строят спортни зали и да се реализират други съмнителни инфраструктурни проекти, тези средства можеха да послужат за изграждането на пречиствателна станция. От тази гледна точка повишаването на цената на водата е напълно необосновано и поради това то не бе подкрепено от ВМРО в стария общински съвет. Това е и причината ние да откажем сътрудничество с НФСБ - да си спомним, че техните общински съветници подкрепиха повишаването на цената на водата.

С кои политически сили ще си сътрудничите в бъдещия местен парламент?

С. Минков: Мога да ви кажа с коя партия няма да си сътрудничим - с ДПС. Дори една от основните ни цели е да получим повече гласове от етническата партия, с което да докажем, че родолюбието е по-силно от етническия и купения вот. Тази партия, която вече три десетилетия потиска волята на нашите съграждани с мюсюлманско вероизповедание и прокарва интересите на чужда държава, няма място в политиката. Иначе ще подкрепим всяка идея и инициатива, която е насочена към добруването на шуменци, независимо от коя част на политическото пространство е лансирана.

Какво ще кажете в края на интервюто на шуменци?

С. Минков: Призовавам моите съграждани да гласуват – това е най-важното, за да намалим влиянието на купения, корпоративния и етническия вот. А ако предпочетат да гласуват с № 34, номерът на ВМРО – БНД в интегралната бюлетина, ние обещаваме да не ги разочароваме и да се борим за техните интереси.

ВМРО - Българско национално движение са под № 34 в интегралната бюлетина.

Пресцентър на ВМРО-БНД