Неонатологочно отделение на шуменската болница получи дарение модерен пациентен монитор. Това стана благодарение на четящите деца от 11 български града, които дадоха за каузата своите кредити, получени по проекта „Дарявай, докато четеш” на шуменския "Инер Уил Клуб".

Дарението получиха днес директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов и началникът на Неонатологочно д-р Лиляна Куздова.    

Апаратът е от най-ново поколение и следи в реално време голям брой показатели на новороденото. Стойността му е 2720 лева.

"В момента наистина имаме много болни деца и на всяко от тях е необходимо и животоспасяващо поставянето на такъв монитор. Този е изключително лесен и удобен за работа. Имаме още 6, но точно този е много по-съвременен и с много по-големи възможности", каза д-р Лиляна Куздова, като добави, че само преди дни в отделението й е имало 9 пациенти, които едновременно имали нужда от такъв апарат. Тя изказа благодарност за новия монитор, както и за дарените преди няколко месеца ЕКГ апарати, които се ползат ежедневно.

Благодарност изказа и директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов. "Това е пореден жест на клуба към нашата болница, който подпомага излизането й от тежкото положение, в което беше преди няколко години", заяви той.

Здравка Йорданова, която е главен координатор на проекта „Дарявай, докато четеш”, заяви, че благодарностите са към четящите деца и младежи. "Те дариха от своята добрина и дадоха шанс на тези малки дечица да пораснат, а ние от "Инер Уил Клуб" направихме възможно това да се случи, като създадохме сайта и осигуряваме средствата", каза тя.

Йорданова припомни, че от старта на проекта през 2016-та до сега са реализирани 8 каузи. До сега децата са прочели 2234 книги. В момента на сайта www.chetidari.bg има избор от 201 заглавия, чрез които могат да се получат дарителски кредити. Активните каузи, за които може да се дарява, са 4.

"Дарявай, докато четеш“ има за цел да запали децата да четат книги. Всеки регистрирал се може да спечели кредити, като попълни успешно поне един тест по книга от съответната възрастова група, обявени на сайта.  След това може да ги насочи към някои от публикуваните в сайта активни каузи. Финансирането за реализирането на каузите се осигурява от Инер Уил Клуб.

ШУМ.БГ