САЩ направиха крачка към обособяването на закон за допинга, който да превърне употребата на забранени вещества в престъпление. Това стана, след като Камарата на представителите прие правилото "Родченков". То носи името на бившия шеф на Руската антидопингова агенция (RUSADA) Григорий Родченков.

Още през декември 2018 г. американският Сенат предложи използването на допинг да е криминално престъпление. Следващата стъпка е гласуване именно в Сената, преди американският президент Доналд Тръмп официално да подпише указ.

Антидопинговото правило "Родченков" (RADA) ще позволи на американските власти да преследват спортисти, които използват допинг. Това може да важи за всички големи международни спортни състезания, в които участват американски спортисти, както и когато организаторите получават спонсорство от компании, които извършват бизнес в САЩ.

Сред санкциите са налагане на глоба до 1 милион долара, както и лишаване от свобода до 10 години.

"Ставаме свидетели на историческо събитие. Това е поредна стъпка към чист спорт и отстояване на истината. С придвижването към обявяване на правилото за закон, ние изкачваме борбата с допинга на друго ниво", каза Родченков.

Той беше ключов свидетел по време на разследването срещу Русия при уличаването на държавна схема за използване на допинг от много спортисти.

Дневник