Балканската рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров е едно от произведенията, които ще бъдат изпълнени от Софийската филхармония в една от най-известните музикални зали в света - "Музикферайн" на 5 декември. В програмата на концерта влизат и творби на Игор Стравински и Антони Дворжак, а диригент ще бъде Найден Тодоров. Блогът на българите в Австрия "Меланж Булгарен" определя това като едно от най-очакваните културни събития за годината.

Популярна и под името "Златната зала", Музикферайн е домът на Виенската филхармонии и в нея гостуват най-големите имена на музикалната сцена в света. Тя предлага 1744 седящи и 300 правостоящи места и често попада в класациите като залата с най-добра акустика в света. На 1 януари всяка година милиони зрители слушат Новогодишния концерт на Виенската филхармония. Той се състои именно в "Златната зала".

Маестро Найден Тодоров е възпитаник на Виенския музикален университет. В историята си Софийската филхармония се е изявявала на престижната сцена веднъж - през 2000 г. Диригент тогава е Емил Табаков, а солисти - Николай Гяуров, Александрина Милчева, Иван Момиров и Мариана Цветкова.

Дневник