Сирийското правителство ще установи 15 наблюдателни пункта на границата с Турция. Това съобщи агенция "Интерфакс", като се позова на руското министерство на отбраната. С настъпването на сирийски гранични сили и руска военна полиция започнаха да текат 150 часа, в които кюрдски бойци, считани от Анкара за терористи, трябва да се изтеглят далеч от границата.

Мярката е част от споразумение, сключено вчера между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, след продължили шест часа и половина преговори в Сочи. Тя предвижда от 12 ч. сирийско (и българско) време днес сирийски и руски сили на реда да помогнат за изтласкване на кюрдските бойци Сили за защита на народа (YPG) на над 30 км от общата граница с Турция. След като това се случи - в срок малко над 6 денонощия - в района на границата ще започнат турско-руски патрули.

Руска военна полиция вече пристигна в кюрдския град Кобане - някогашен център на борбата срещу "Ислямска държава", град, фактически изковал коалицията между САЩ и кюрдските бойци. Според руското министерство на отбраната военната полиция - чието присъствие е част от меморандума между Анкара и Москва - ще подпомогне изтеглянето. По-рано руски институции отправиха към YPG предупреждение, че ще са изправени пред продължителен въоръжен конфликт с Турция, ако не изпълнят условията (нещо, което според американски представители те безспорно ще направят).

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък цитира колегата си Владимир Путин, който по думите му го уверил, че няма да допусне YPG да останат по границата в "дрехи на режима".

Сирийското президентство коментира сделката с изявление, в което се говори за разговор между държавния глава Башар ал Асад и Путин. В този разговор, се казва в съобщението, Асад е благодарил на Путин и е заявил, че Дамаск ще се бори с "всички форми" на тероризъм.

Когато американците си тръгнат

Със снощното решение се затвърждава статуквото, с което сирийските и съюзническите им руски сили заемат мястото на американците в северна и североизточна Сирия в територия, която е почти една трета от цялата сирийска. Това бе последната голяма територия, неовладяна от режима, с изключение на провинция Идлиб, за която се водят сражения с (предимно радикални) бунтовници. Американското изтегляне започна в последните дни, след като в началото на месеца Белият дом даде зелена светлина на турската операция "Извор на мира", а Пентагонът заяви след началото ѝ, че операцията навлиза по-дълбоко от очакваното в сирийската територия и това подтиква САЩ да започнат изтегляне.

Междувременно Багдад съобщи, че изтеглящите се от Сирия американски войници, които пристигнаха в Ирак през последните дни, ще останат там едва четири седмици. Ген.-майор Наджах Хасан Али ал Шамари направи съобщението след среща с американския си колега Марк Еспър.

Вчера иракски представители предупредиха - въпреки плановете на САЩ част от напусналите войници да продължат от Ирак борбата срещу "Ислямска държава" - че американците нямат разрешение да останат в страната. Днес Ал Шамари потвърди след разговора, че те "преминават транзитно" и след това ще се отправят към Кувейт, Катар или Съединените щати.

Посланикът на Съединените щати в НАТО Кей Бейли Хъчисън междувременно коментира вчерашната идея на Германия за "зона за сигурност" в Сирия, в която Русия и Турция биха могли да участват. Според Хъчисън идеята е добра, но САЩ едва ли ще участват. Освен това, смята посланикът, е нужно европейските държави, които ще се включат, да приберат гражданите си, сражавали се на страната на "Ислямска държава" (спорна тема за САЩ, които бяха част от коалицията с кюрдите, и Европа).

Идеята на Германия за европейска зона с руско-турско участие бе обявена преди Анкара и Москва да се договорят за своята "безопасна зона", която предполага само участие на двете страни и на силите на сирийския режим. Междувременно се очаква евродепутатите утре да гласуват резолюция, която осъжда създаването на турско-руската зона и призовава за санкции срещу Анкара.

Дневник