Европарламентът иска бюджетът за догодина на ЕС да предвиди 2 млрд. евро повече за защита на климата, повече пари да получат и програмите за младежка заетост и образование. Това гласуваха евродепутатите в Страсбург днес, преди да започнат преговори със Съвета на ЕС за бюджет 2020 г.

В проекта си на резолюция ЕП подчертава, че този бюджет е "последна възможност ЕС да се доближи до реализирането на политическите си обещания за периода, включително към изпълнението на целите на ЕС по отношение на климата". Той трябва да проправи пътя за дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г., т. нар. многогодишна финансова рамка (МФР).

В проекта си Комисията по бюджета на ЕП увеличи финансирането за борбата с промените в климата – например чрез Механизма за свързване на Европа (инвестиции в транспортната и енергийната инфраструктура), свързаните с климата изследвания в програмата "Хоризонт 2020" и други екологични програми, както и такива, които подпомагат държави извън ЕС. Целта е в многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г. да се осигурят вече обещаните 20% инвестиции на ЕС за борба с промените в климата.

"Смятаме, че младото поколение има правото да ни каже по отношение на климата: "Моля, направете нещо, и то бързо, а не само да обсъждате какво бихме могли да направим", коментира наскоро по този повод евродепутатът от ЕНП Моника Холмайер, която подготви позицията на парламента.

Други съществени увеличения се отнасят до инициативата за младежка заетост (363.3 милиона евро повече, като по този начин общата сума за 2020 г. е увеличена на 480 милиона евро), програма "Еразъм", малките и средни предприятия, а също и научните изследвания и иновации в области като цифрови технологии, здравеопазване, и технологии, ориентирани към бъдещето.

Какво следва

Започват три седмици "помирителни" преговори със Съвета, като целта е двете институции да постигнат споразумение, ЕП да гласува отново и председателят Давид Сасоли да подпише бюджета до края на ноември.

Какво иска Съветът на ЕС

"Това е последната година от настоящата многогодишна финансова рамка. Някои страни нетни платци искат орязване на бюджета, а други държави членки биха искали да видят повече пари за кохезионна политика или за земеделие. В същото време се случва Брекзит и ние не знаем как ще се развият нещата след 31 октомври. Все още се надявам, че всичко ще се развие гладко с Брекзит. Цената на един твърд Брекзит за ЕС би била 11 млрд. евро до края на настоящата финансова рамка (2020 г.) - нещо, което трябва да се опитаме да избегнем", припомни Холмайер.

Съветът иска бюджетът на ЕС да продължи да се съсредоточава върху укрепването на европейската икономика, миграцията и защитата на външните граници на ЕС и борбата с изменението на климата.

Предвидени са повече пари за програмите по функция "Конкурентоспособност за растеж и работни места", както и за "Хоризонт 2020", европейските системи за спътникова навигация EGNOS и "Галилео", енергийното направление на Механизма за свързване на Европа, "Еразъм +" и Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната.

С 32% се увеличава бюджета на европейската агенция "Фронтекс" за създаване на постоянен корпус от 10 хил. гранични служители до 2027 г.

Дневник