Ще дадат ли страните от Европейския съюз на Великобритания отсрочка на излизането от блока след крайния срок (31 октомври) и ако да, как би изглеждала тази отсрочка?

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза във вторник, че ще препоръча на държавните и правителствени ръководители да дадат неохотно поисканото от премиера Борис Джонсън удължаване след частичното му поражение в парламента, което направи ратификацията на сделката му до 31 октомври почти невъзможна.

Снощи британските депутати подкрепиха законодателството за сделката за Брекзит, която Джонсън постигна с ЕС миналата седмица, но минути по-късно гласуваха против кратките срокове за одобрението му в парламента.

Това оставя топката в полето на ЕС дни след като Джонсън бе принуден от опонентите си да поиска от блока отлагане до 31 януари.

"Ройтерс" представя въпроси и отговори какво може да направят останалите държави членки след последните новини около Брекзит.

Има ли шанс за сделка преди 31 октомври?

Дори и ако Джонсън прокара сделката си през Камарата на общините в следващите дни, тя ще трябва да тепърва да бъде одобрена от Европейския парламент, който има пленарно заседание тази седмица, но не и следващата.

Извънредна сесия може да бъде свикана, но служител от ЕС каза във вторник, че евродепутатите ще поискат време, за да проучат сложното законодателство и някои ще "подушат възможността" да сложат спирачка на Брекзит.

Ще даде ли ЕС отсрочка?

Държавите членки вече два пъти се съгласиха да отложат Брекзит от първоначалната дата – 29 март тази година.

Засилва се раздразнението от проточването на процеса, началото на който бе поставено с референдум през 2016 г., а блокът заяви, че втората отсрочка ще бъде последна. Френският президент Еманюел Макрон бе най-нетърпеливият сред европейските лидери по въпроса.

Малка е обаче вероятността те да отхвърлят молбата на Джонсън. Причината е, че макар да им е омръзнало от Брекзит, те искат да избегнат хаотично излизане на 31 октомври, което би ударило и техните икономики, както и британската. Те освен това са решени да не бъдат виновните за евентуален "твърд" Брекзит.

Все още не е ясно дали лидерите ще се нуждаят от извънредна среща на върха преди 31 октомври, за да вземат решение, или, както поиска Туск, ще използват "писмена процедура".

Ще има ли условия?

Франция и други държави членки дадоха ясно да се разбере през последните седмици, че трябва да има промяна в британския политически пейзаж, за да се даде отсрочка. Тя може да дойде от избори или нов референдум.

"Молят ни за отсрочка – с каква цел? Какво е основанието", попита френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален. "Знаем, че времето само по себе си няма да даде решението. Не можем да удължаваме тази ситуация безкрайно", допълни тя.

Решението трябва да бъде одобрено от всички държави членки.

Ще бъде ли отсрочката до 31 януари?

ЕС може да даде по-кратък период от поискания – месец или по-малко, за да запази натиска върху Великобритания да одобри напълно сделката на Джонсън.

Възможно е и ЕС да се съгласи с отлагане на Брекзит до 31 януари и да каже на Лондон, че излизането може да стане по-рано, ако е готов – решение, познато като "гъвкаво отлагане".

Ами по-дълга отсрочка?

Блокът може да даде много по-дълга отсрочка – шест месеца или дори година, ако реши, че иска да се придвижи по собствените си въпроси и да даде пространство на Великобритания да подкрепи ситуацията.

По-дълго отлагане може да има, ако е ясно, че има възможност за предсрочни избори или за нов референдум.

Предвид договарянето на следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г. обаче някои дипломати от ЕС и официални лица казват, че Великобритания трябва да бъде наясно с пътя напред до средата на следващата година.

Повече за постигнатата от Джонсън сделка за Брекзит четете тук.

Дневник