Българското посолство в Лондон получи информация от британската полиция, че откритият в графство Есекс камион с 39 човешки тела е с българска регистрация", съобщи външно министерство в София.

По същото време британската полиция коригира и първата си версия за движението на камиона, като посочи ,че той е дошъл от Белгия, а не от Ирландия.

Камионът с марка "Скания" е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия, задържан е и дава показания по случая, посочва външното министерство в София.

Пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов заяви, че "камионът е български, 2017 година е регистриран от ирландска гражданка и оттогава не е влизал в България. Имат регистрация на още два камиона, няма как ние да сме свързани".

Камионът с прикачен контейнер бе открит тази нощ в индустриална зона на река Темза източно от Лондон и близо до град Грейс.

Телата на намерените мъртви 38 възрастни и един тийнейджър още не са идентифицирани, но по първоначални данни на полицията е малко вероятно те да са български граждани, допълват от министерството.

Смятаме, че камионът е дошъл от белгийския град Зеебрюге и е влязъл през пристанище Пърлфлийт в Източна Англия, казаха от полицията. След това той е спрял около 12:30 местно време за около 35 минути в района на Турок и е продължил към Есекс. Първоначалното съобщение бе, че камионът е влязъл през пристанище Холихед в Уелс на другия край на острова, като е дошъл от Ирландия.

Дневник