Областният управител Стефан Желев да изпълни законовата разпоредба и незабавно да обяви бедствено положение, заради липсата на вода в Шумен и Велики Преслав. Също така да поиска финансова помощ от държавата, за да се възстановят в кратки срокове дълбоките сондажи, които са алтернативни източници на вода.

За това настояха в нарочна пресконференция кандидатът за кмет Добромир Драев и кандидати за общински съветници от Местна коалиция ДБГ /БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ/.

Правните основания за обявяването на бедствено положение разясни адвокат Даниела Русева: "Според чл. 38 от Закона за водите водоснабдяването може да бъде спряно до 8 часа при аварии, когато се отнася до канализация и до 12 часа, когато се отнася до довеждащ водопровод. В момента сме в ситуация, когато 24 часа няма водоподаване. Ние считаме, че е налице бедствено положение и трябва да е обявено от страна на областния управител, тъй като бедствието касае не само община Шумен, но и други общини".

Тя припомни, че областният управител е и председател на Асоциацията по ВИК в Шумен, и че Добромир Драев неколкократно е внасял в Общинския съвет в Шумен докладни записки за свикване на извънредна сесия за решаване на проблемите на ВиК, отхвърляни многократно от управляващите.

"Говорим за тези въпроси с голяма загриженост, защото водата е основно благо за всеки човек и лишаването от това основно благо създава заплаха за нормалното функциониране на детски градини, ясли, училища, поликлиники болнични заведения на всички, където се събират много хора", каза Русева.

"Важно е по най-бързия начин областният управител да обяви бедствено положение, да уведоми държавата за случващото се в момента в област Шумен, да поиска помощ от държавата и незабавно, в изключително кратки срокове, да пристигнат експерти, които са наясно какво трябва да се направи, за да бъде тази авария отстранена", заяви Добромир Драев.

Той настоя също да бъдат предоставени в най-кратки срокове средства за ремонт на довеждащия водопровод и те да се използват за местата, където той е компрометиран в такава степен, че не може да бъде използван.

"Трето - незабавно да се вземат мерки за възстановяване на старите водоизточници, които са резервни. По закон трябва всеки град да има такива водоизточници. В Шумен те не функционират повече от 20 години и трябва бързо да бъдат подготвени проекти за възстановяването им. Ако сега ВиК успее да отстрани аварията, то при следващ път ще бъде тежко и ще става още по-тежко", каза Драев.

Той призова също Асоциацията по Вик веднага да си влезе в ролята и да започне да следи инвестициите на ВиК оператора, а ако не може, то областният управител , като неин ръководител, да подаде оставка и да дойде човек, който знае какво трябва да се направи.

Добромир Драев настоя още прокуратурата да потърси отговорност за състоянието на водопреносната мрежа. Той се обърна към прокуратурата и ДАНС и ги обвини в бездействие. „Повече от 10 години говорим, че прокуратурата трябва да проследи изпълнението на двата огромни проекта, които доведоха до там, че загубата на вода стана огромна. Аз съм подавал сигнали, поне 5 - 6 други са подавали. ДАНС има достатъчно данни, че има проблем“, каза Драев и призова да се разбере какъв е проблема, кой носи отговорност и виновниците да бъдат наказани.

"Не може да продължава по този начин, не може 80 хиляден град да се остави без вода. Не може държавно предприятие с държавно участие да се държи по този начин. И тук не става въпрос за пари, става въпрос за живота и здравето на хората. Считам, че мерките трябва да започнат от тази момент", каза Драев.

Той призова също 22-та общински съветници, които са гласували бизнес плана на ВиК, да излязат и да обяснят на хората какво точно са гласували. "Защо са го гласували всички знаем. Те чели ли са този бизнес план? Да покажат къде са техните инвестиции. Къде им е довеждащият водопровод, къде им е пречиствателната станция, къде има един ред, в който са записани 100-200-300-500 хиляди лева инвестиции. Всяко действие и всяко бездействие си имат последици. Някой трябва да носи отговорност. Наказателна отговорност. Като не си свършва работата, да го подгонят, за да започнат да си вършат работата", заключи Добромир Драев.

Пресцентър на Местна коалиция ДБГ /БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ/