Американският президент Доналд Тръмп обяви, че заради успеха на примирието в Сирия е наредил да бъдат отменени всички санкции срещу Турция, наложени заради операция "Извор на мира" срещу кюрдските бойци. Той добави че Вашингтон си запазва правото отново да наложи мерките, ако Анкара не се справи със задържането на бойците от "Ислямска държава", досега охранявани от кюрдите.

"Това бе резултат, който бе постигнат от САЩ, от никоя друга държава. Готови сме да поемем отговорност, но и заслуги," заяви Тръмп. Той похвали страните, които са се намесили, и добави, че иска "страните в региона" да се погрижат за себе си и границите си," каза американският държавен глава. Президентът увери, че е постигната "много стабилна зона" в Сирия и "20-километрова зона", в която не е имало насилие, а са убити "хиляди и хиляди хора" преди това.

Съмнения за военни престъпления

Думите на Тръмп следват почти двуседмичната турска операция срещу Силите за защита на арода - кюрдски бойци, смятани от Турция за терористи. В четвъртък вицепрезидентът Майк Пенс договори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган примирие за пет дни. Малко преди изтичането му Ердоган и руският президент Владимир Путин подписаха меморандум, преначертал позициите на силите в Северна Сирия.

Санциите бяха наложени миналата седмица - персонални (срещу министри) и срещу две министерства, бяха повторно увеличени и вносни мита. Указът, с който Тръмп разреши мерките, бе издаден с аргумента, че те трябва да може да се въведат срещу "всеки, който може да е замесен в сериозни нарушения на човешките права, във възпрепятстване на прекратяването на огъня, в създаване на пречки на вътрешно разселени хора да се завръщат у дома, в принудително репатриране на бежанци или застрашаване на мира, сигурността и стабилността в Сирия."

Малко преди изявлението на Тръмп, закъсняло с половин час, специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри заяви на изслушване в Камарата на представителите, че американски сили са видели доказателства за "няколко инцидента", които могат да се считат за "военни престъпления" на турските сили. "Не сме виждали обширни доказателства за етническо прочистване", извършвано от Турция, но за другите съобщения вече е потърсено обяснението на турското правителство.

"САЩ да не са световен полицай"

САЩ междувременно сведоха присъствието на войниците си в района до минималното, след като няколко години бяха съюзници на кюрдите в борбата срещу "Ислямска държава". Военни ще останат само за да охраняват обекти, свързани с петрола: "Ще защитаваме петрола и ще решим какво да правим с него в бъдеще."

"Турция, Сирия и всички форми на кюрдите се сражават от векове. Направихме им голяма услуга и сега излизаме... Нека някой друг да се сражава в тези големи, опетнени с кръв пясъци." След "почти 10 години" усилията от последния месец предолагат спокойно излизане, добави държавният глава. Той отново изтхъкна, че обещал в предизборната си кампания преди години САЩ да не са световен полицай и да спрат участието си в безкрайните войни на Близкия изток.

"Хиляди животи са спасени без дори капка американска кръв - никой не е застрелян, никой не е убит," заяви Тръмп. Той добави, че е говорил с кюрдския командир Мазлум Кобане (с когото се свърза и по време на операция "Извор на мира" с идея за посредничество между кюрдите и Турция) и че е чул благодарността му.

Според репортер на телевизия Си Ен Би Си, която излъчваше на живо изявлението, думите на Мазлум Кобане още не могат да бъдат потвърдени. Репортерът, срещнал се с Мазлум, обаче заяви, че очаква от него да е учтив, тъй като е в "слаба позиция" и все още таи надежда, че някой може да се притече на помощ на бойците, независимо от променилите се нагласи към САЩ сред част от кюрдите. По-късно самият командир написа в "Туитър", че Тръмп му обещал партньорството със Сирийските демократични сили (така се казваше структурата партньор на САЩ срещу "Ислямска държава", от която бяха част Силите за защита на народа) да продължи.

Дневник