Григор Димитров отпадна във втория кръг на турнира във Виена от сериите АТП 500 след поражение от италианеца Матео Беретини - 6:7 (5), 6:7 (1). Мачът продължи 1.52 часа.

Срещата беше много оспорвана, като и двамата тенисисти играха на високо ниво, в ключовите моменти обаче италианецът имаше предимство и успя да измъкне успеха. Той беше много концентриран в двата тайбрека. Освен това 11-ият в света не даде нито една точка за пробив на Димитров в целия мач.

Двубоят беше юбилеен №500 в кариерата на българина. Два дни по-рано той записа своята победа №300.

Това беше едва втори мач между двамата съперници след срещата им в Монте Карло през април тази година, когато Димитров излезе победител. От тогава италианецът прогресира много, като спечели две титли и стигна до 11-о място в ранглистата.

Димитрв допусна 20-а загуба в 38-ия си мач през сезона, но ще прогресира с няколко позиции в световната ранглиста. До края на сезона той ще участва и в турнира от сериите "Мастърс" 1000 в Париж.

В първата част Беретини разчиташе на много силния си сервис, който му донесе девет директни точки от начален удар. Димитров беше стабилен в този елемент, но не успя да направи нито един ас. Въпреки това българинът вкара 68% първи сервис, при който спечели близо 80 процента от точките.

Бившият №3 даде само две точки за пробив на Беретини, като защити и двете, а италианецът дори не позволи на Димитров да си помисли за това в първия сет.

Двамата играеха на много високо ниво, с хубави комбинации и увереност, без да допускат големи колебания при подаванията си. Единственият по-дълъг гейм беше деветият, който Димитров измъкна след две спасени точки за пробив.

Стигна се до тайбрек, в който българинът поведе с 2:0 и минипробив, но после на свой ред допусна съперникът му да направи три поредни точки. След няколко обрата италианецът успя да наложи волята си при 7:5 и да затвори първата част след 53 минути.

Вторият сет се развиваше по същия сценарий, както и първата част - Димитров не изпитваше колебания при своите подавания, а същото се отнасяше и за Беретини. Италинаецът намали броя на директните точки от сервис и на два пъти взимаше по-трудно подаванията си, но това дори не доведе до точка за пробив за Димитров.

Първият от важните моменти в сета беше при 5:4 в полза на италианеца, когато Димитров сервираше за оставане в мача и турнира. Той се върна от 0:15, като допусна и двойна грешка, но се справи с изпитанието. Беретини стигна до мачбол в 12-и гейм, в който Димитров отново сервираше. Българинът обаче издържа и вкара втората част в тайбрек.

В тайбрека Беретини задържа концентрацията си, а българинът направи няколко малки грешки, една от тях беше двойна, също така Димитров взе и грешни решения. Беретини затвори тайбрека със 7:1 и спечели двубоя.

Дневник