Европарламентът остро критикува френския президент Еманюел Макрон и настоя преговорите за членство на Северна Македония и Албания да започнат възможно най-бързо. Представителите на основните политически групи бяха забележително единодушни в изказванията си по време на пленарното заседание тази вечер. Резолюция по въпроса ще бъде гласувана утре.

На Европейския съвет миналата седмица Франция, Холандия и Дания се възпротивиха на началото на преговорите. С хода си френският президент Еманюел Макрон разгневи много хора - председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер нарече ветото му "историческа грешка", председателят на Европейския съвет Доналд Туск също го разкритикува.

Македонският премиер Зоран Заев подаде оставката си и обяви предсрочни избори, които ще се проведат на 12 април догодина. "ЕС не направи това, което ни обеща. Ние изпълнихме всичките си задължения, извършихме реформи и решихме споровете със съседите. Това, че ЕС не успя да вземе решение за започване на преговори с нас, е тяхна историческа грешка и това потвърдиха всички европейски лидери. Ние направихме всичко, което можахме и всичко, което трябваше да направим", каза тогава той.

Трябва да кажа, че съм много разочарована, че се провалихме миналата седмица и тази липса на единодушие може да се приеме като провал за ЕС в Западните Балкани, каза финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен, която бе там като представител на Съвета. За всеки в ЕС е ясно, че този регион е в двора ни и трябва да направим всичко възможно, за да подпомогнем следващите реформи. Европейският съвет реши да се върне към въпроса преди срещата на Западните Балкани в Загреб през май 2020 г.

Мнозинството от държавите-членки бяха готови да дадат "зелена светлина", припомни еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. "Къде е подкрепата ни към тези, които предприемат най-сериозните политически рискове? (...) Най-малкото дължим на Западните Балкани откровеност."

Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП припомни, че други политически играчи като Русия, Китай и Саудитска Арабия искат да увеличат ролята си в региона и нарече отлагането на преговорите "ужасен политически сигнал, който противоречи на интересите на ЕС". "Не можем да чакаме до срещата в Загреб, трябва да поправим тази грешка, колкото е възможно по-скоро.", каза още той.

Кати Пири от С§Д приветства председателя на македонския парламент, който също присъстваше в пленарната зала. Беше необходима истинска политическа смелост и в Гърция, и в Македония да прекратят дългия си спор, а точно европейските лидери не показаха такава смелост, или по-точно Макрон не я показа, каза тя.

Предсрочните избори, които премиерът Зоран Заев обяви в Северна Македония, може да доведат до това ЕС да загуби един от най-близките си съюзници в региона, припомни Илхан Кючюк от ДПС/"Обнови Европа". "Рискуваме регионът да загуби европейската си мечта и да превърнем Западните Балкани в сива зона", каза той.

Райнхард Бютикофер от "Зелените" се обърна към Макрон с думите: "Вие сте изолиран в позицията си, но ЕП иска да изгради мост. Прочетете резолюцията ни и ще видите, че ще помогнем с реформата на процеса за присъединяване. Нека го направим заедно, но поправете грешката си".

Анна Бонфриско от "Идентичност и демокрация" посочи, че в този регион има дълбоки белези, които са заплаха за ЕС; имат интереси Русия и Китай и над половината население на Албания и Босна е мюсюлманско. Една добра търговска политика би избегнала блокажа и разногласията между държавите-членки, всяка от които държи на собствената си външна политика, предложи тя.

Анна Фотига от Европейските консерватори и реформисти каза: "И Албания, и Северна Македония заслужават преговори. Те напълно изпълниха всички критерии след дълги години чакане. Сега, в началото на новия мандат – шамар от Съвета." "Това решение трябва да бъде отменено колкото може по-скоро.", допълни тя.

"Трябва да защитим тази част от европейското тяло", каза Стелиос Кулуглу от групата Обединени европейски леви."Вместо да компенсираме Заев, да му подадем ръка, ние го хвърлихме в политическа буря. Защо? Вместо да изнесем европейските идеи – демокрация, солидарност – ние изнасяме своите вътрешни проблеми".

Дневник