Имаме дата", писаха няколко испански издания, когато бе обявен моментът, който някои чакаха отдавна: моментът да бъде ексхумиран и препогребан дълго управлявал европейски диктатор.

Франсиско Франко, управлявал Испания три десетилетия и половина, ще бъде изваден от мемориалния комплекс "Долината на падналите", където са тленните му останки и те ще бъдат прехвърлени в общинското гробище "Ел Пардо-Мингорубио" в Мадрид. Обявеният от правителството час за начало е 10.30 ч. (11.30 българско време).

Имаше известно отлагане заради ситуацията в Каталуня, където отново имаше протести на привърженици на независимостта след присъди, произнесени за сепаратистки лидери от испански съд. Въпреки това стъпката, която бе оспорвана от роднините на Франко, ще бъде доведена докрай. А премиерът социалист Педро Санчес счита това за една от най-големите си победи, при това - малко повече от две седмици преди изборите.

Мавзолеят, изграден от затворници в чест на диктатор и приютил останките на над 33 хил. жертви на гражданската война (1936-1939 г.) против волята на семействата им, бе спорен за повечето социалистически правителства, но никое не успя да стигне толкова далеч. Отношението към наследството на диктатора обаче не е еднозначно.

И днес остава отворен въпросът как Долината на падналите да се превърне в музей на фашистката диктатура, както се случи с с обекти от авторитарни или тоталитарни времена другаде.

Кабинетът отхвърли идеята на близките Франко да бъде препогребан с държавни почести. Мадрид обаче отхвърли идеята с лаконично определение: "Научна фантастика." Последната стъпка бе свързана с решение на Върховния съд, след като семейството оспори действията на правителството, но загуби на всички инстанции. Имаше и опит на близките да издействат препогребване в катедрала в Мадрид.

Медии ще бъдат допуснати само до част от церемонията, за да няма деликатни или уронващи човешкото достойнство кадри от ексхумацията. Няма да се разрешава на присъстващите да носят със себе си телефони.

Дневник