Водихме разговори с министъра на финансите и с министъра на МРРБ за идеята държавата да увеличи своя дял във "ВиК-Шумен" и по този начин финансово да стабилизира дружеството. Имаме обещанието на министър Горанов за близо 5 милиона лева.

Това каза днес областният управител на Шумен проф. Стефан Желев. Той проведе работна среща с отговорниците на райони на ВиК, главния инженер Дарина Мартева по повод на мерките, които се предприемат от дружеството за възстановяване на водоподаването след последната голяма авария на довеждащия водопровод. На срещата бяха поканени и медии.

Стана ясно, че ВиК е в тежко финансово състояние, със запорирани сметки за неплатени задължения, със забавяне изплащането на заплати. ВиК към днешна дата има около 1 млн. лв. задължения за електроенергия към "Енерго Про".

“Дружеството има получено предупреждение за спиране на тока на 24 октомври, а после е получено такова за дата 5 ноември”, каза Дарина Мартева. Тя уточни още, че дружеството е със запорирани сметки и забавяне на заплатите на работещите - августовските, които трябва да се платят на 26 септември са изплатени на 5 октомври. "Във времето имаме месеци и периоди със забавяне на заплати, но се стараем да не закъсняваме с повече от седмица”, обясни тя.

Запорът на сметки пък е по стар договор от 2010 г.

Според Мартева причината за спиране на водата през последните дни е проявена небрежност - токов удар от скъсване на кабел при изкопни работи. Според нея обаче водопроводът, строен през 1978 г., вече става опасен за експлоатация.

Тя добави, че 11 ноември е срокът за подаване на коригираното проектно предложение за големия проект за пречиствателна станция за питейни води и довеждащия водопровод, който е на стойност 103 млн. лв. без ДДС.

ШУМ.БГ