Над 400 служители на МВР са ангажирани с осигуряване на обществения ред в деня на местните избори 27 октомври в област Шумен. Над 300 полицаи са от ОД МВР - Шумен, 28  са служителите на дирекция „Жандармерия” и 55  на РДПБЗН Шумен.

„Полицаите ще охраняват 312 избирателни секции в областта, от които 10 са подвижни. Служителите на МВР ще са извън помещенията, където ще се гласува. До изборните урни няма да се допускат хора, употребили алкохол или наркотици, въоръжени, такива, които заплашват по някакъв начин сигурността на околните“, каза днес на пресконференция директорът на ОД МВР ст. комисар Ялчън Расим. Той допълни, че са съставени 22 мобилни групи, които ще реагират на сигнали, свързани с нарушения на изборния кодекс, както и ще се грижат за осигуряване на обществения ред, пътната безопасност, ще работят и по престъпления от общ характер.

По време на брифинга бе уточнено, че сектор „Български документи за самоличност” в управленията в Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каолиново ще работи и в изборния ден. Заявления за издаване на удостоверение за гласуване могат да се подават до 17,00 часа в деня преди изборите, а в неделя до 19,00 часа.

„До 13:00 часа днес са издадени 15 удостоверения за гласуване на граждани, които са подали заявления за издаване на лична карта, а старата им е невалидна, изгубена или открадната“, съобщи началникът на сектор „Български документи за самоличност“ в ОД МВР- Шумен Йоланта Димитрова. Тя допълни, че удостоверения за гласуване се издават само при подадено заявление за нова лична карта.

ШУМ.БГ