Неукротимият дребничък гал Астерикс, който не спира да надхитря римляните, тази седмица се завръща със своя 38-ми брой. "Астерикс и дъщерята на вожда" за първи път представя героиня в 60-годишната история на изданието. Това е ход, целящ да обнови поредицата, която забавлява читателите от 1959 г. насам, съобщава "Ройтерс".

Действието в новия брой се върти около героинята Адреналин, дъщерята на известния галски вожд Верцингеторикс. Адреналин, с червена къса коса, златни слушалки и по тийнийджърски сърдито излъчване, ще се разбунтува като един млад човек, ще си навлече проблеми и ще се наложи Астерикс и Обеликс да тръгнат по следите й, за да се погрижат за нейната сигурност.

Последните три броя на комикса са дело на сценариста Жан-Ив Фери и художника Дидие Конрад, които се опитват да се придържат възможно най-много до оригиналния стил на Рьоне Госини и Албер Юдерзо. Те обясниха, че повечето от женските персонажи в "Астерикс" винаги са били млади и привлекателни жени, които са влизали в ролята на съблазнителки. Фери и Конрад са искали да излязат от тази рамка.

В новия брой Адреналин е преследвана от римляните. Астерикс и Обеликс трябва да я защитят, но в същото време между двамата и нея има сериозно неразбирателство, тъй като са представители на различни поколения.

"Що се отнася до речника, беше наистина невероятно, защото трябваше да създам, доколкото е възможно, тийнейджърски говор за тази епоха. Не разполагаме с много документи по този въпрос. Идеята беше да използваме специфични изразни средства, както правят тийнейджърите", каза сценаристът Фери.

38-ото приключение на Астерикс излиза днес в тираж от 5 млн. бройки. До момента комиксите за Астерикс са преведени на повече от 100 езика, а от тях са продадени повече от 370 млн. екземпляра в цял свят.

Поредицата за Астерикс е смятана за глобален феномен и е основа за 10 анимационна и 4 игрални филма.

Дневник