Нов съвременен кувьоз получи Неонатологичното отделение в МБАЛ – Шумен. Кувьозът вече е инсталиран и в него расте едно от бебетата, родено в болницата с ниско тегло. Новият апарат бе представен днес от Емилия Чапкънова, координатор за област Шумен на  Фондация "Нашите недоносени деца".

„За втори път съм в отделението и за втори път даряваме кувьоз. Този път новият апарат стигна до шуменската болница със средства, събрани от благотворителен търг, който бе подкрепен от Ники Кънчев, Дарик радио и спортно шоу Гонг. Събра се голяма сума, с която се закупи апаратура за болници в няколко града в България като сред тях е и Шумен“, обясни Чапкънова.

Благодарност за дарението изказа началникът на отделението по неонатология д-р Лиляна Куздова. „Изключително съм щастлива, че обществото разбра колко важно е да бъдат подпомагани родителите и децата, които се раждат с малко тегло, че е важно да се разполага и със съвременна апаратура. Кувьозите имитират условията в утробата на майката. Те са ни необходими, за да помагаме да растат недоносените бебета, в много случаи да спасяваме техните животи“, каза д-р Куздова. Тя допълни, че в момента отделението разполага с кувьози, които са най-съвременни и осигуряват една среда, в която могат бебетата да се отглеждат нормално.

Днес отделението посетиха и Йорданка Йосифова и синът й Йордан Табаков, който е роден преди 11 години с тегло едва от 990 г. Йорданка е от хората, които помагат на неонатологичното отделение на шуменската болница. „Тази майка дари кислородна палатка, доста по-съвременна от тези, които имаме, стойка, с която е  много по-удобно да се наблюдават бебетата от разстояние, както  очила за фототерапия. Тези неща се ползват ежедневно и са изключително необходими в работата ни“, обясни д-р Лиляна Куздова.

Йорданка Йосифова заяви, че помага, защото е минала по трудния път в отглеждането на недоносено бебе и знае, че е необходима подкрепа и апаратура, за да може да се улесни растежа на недоносените деца. „Синът ми бе три месеца в кувьоз, след това в палатка отново на кислородно дишане, но резултатът е много добър. Вече е на 11 години.“, разказа Йорданка Йосифова. Тя допълни, че  всеки родител на недоносено бебе трябва да се бори, да има вяра, търпение, доверие в медиците.

ШУМ.БГ