Ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. д.и.н. Георги Колев бе избран за втори мандат от Общото събрание. На заседанието, проведено днес 158 души му гласуваха доверие да ръководи висшето училище в периода 2019-2023 г. 23 бяха против. 40 са невалидните бюлетини, съобщи на сайта си висшето учебно заведение.

„Благодаря за доверието. Защото в днешното Общо събрание аз видях доверие – в целия екип и в провежданата от нас политика. Нов избор – нови отговорности. Ние не знаем как ще бъде променена нормативната база и накъде ще бъде насочена държавната политика във висшето образование. Това ще предопредели следващия четиригодишен мандат. Няма да променя нищо в стила си на управление. Сегашната мандатна програма е продължение и основана на предходната, която аз изпълних напълно и която доказа ефективността си. При намален брой студенти и увеличен фонд „Работна заплата“, имаме 1,4 млн. лв. положителен резултат. Това дава възможност за кадрово обезпечаване, за създаване на оптимално добри условия за академично и научното израстване на колегите и подобряване на материалната база“, каза веднага след избора си проф. Колев, цитиран от пресцентъра на ШУ.

Финансова стабилност, утвърждаване авторитета на висшето училище и развитие на академичния състав са успехите на ръководството, които открои преди началото на изборната процедура проф. Георги Колев. Той не скри пред академичната общност проблемите, с които се сблъсква ректорското ръководство в последните години: демографската криза и намалелия броя студенти, намалените приходи от такси за обучение и държавна субсидия, увеличаващият се фонд „Работна заплата“.

Общото събрание на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ избра за председател и заместник-председател на колективния орган доц. д-р Юрий Проданов и проф. д.м.н. Николай Янков.

ШУМ.БГ