Шампионът на Англия "Манчестър сити" спечели двубоя си от 10-ия кръг на Висшата лига, като разгроми с 3:0 гостуващия "Астън вила". Новакът не успя да вземе нищо от стадион "Етихад", въпреки че изигра добро първо полувреме, в което не допусна гол.

Успехът позволи на "Сити" да се доближи на три точки от лидера "Ливърпул", който ще изиграе двубоя си от кръга в неделя, приемайки "Тотнъм".

Точни за "гражданите" бяха Рахийм Стърлинг, Кевин Де Бройне и Илкай Гюндоган. И трите гола за "Сити" паднаха след почивката. Съставът получи и червен картон, след като в края на срещата за втори жълт картон беше изгонен Фернандиньо.

Футболистите на Пеп Гуардиола имаха пълен контрол над двубоя от самото начало. "Сити" притежаваше топката в по-големи периоди и се настани пред вратата на гостите. Първият шанс за "гражданите" се откри в петата минута, когато след продължителна атака топката стигна до Габриел Жезус. Бразилецът се завъртя около оста си и стреля, но ударът му мина встрани.


Последваха силни минути за домакините, но или ударите бяха неточни, или последното подаване беше грешно, което позволи на "Вила" да държи нулевото равенство.

В 24-ата минута домакините поискаха дузпа за игра с ръка на футболист на гостите, но VAR показа, че нарушение няма. Малко по-късно и "Вила" беше с претенции към рефера, искайки дузпа за игра с ръка на Джон Стоунс.

До края на първото полувреме "Сити" направи един голям пропуск чрез Давид Силва. Капитанът на домакините получи отлично подаване от Стърлинг, но не улучи вратата.

След паузата "Сити" се нуждаеше от няколко секунди, за да поведе в резултата. Точно 20 секунди изминаха от началния удар и момента, в който Стърлинг изведе "гражданите" напред. Едерсон изрита топката от наказателното поле, защитникът на "Вила" Тайрън Мингс не се намеси добре и игра с глава, само да я прати към Стърлинг.

Нападателят на "Сити" изскочи сам срещу вратаря и реализира под плонжа му - 1:0.

За Стърлинг това беше 13-и гол от началото на сезона и общо 35-и през 2019 г.

Ранното попадение позволи на "Сити" още по-лесно да контролира двубоя и бързо успя да си осигури победата. В 65-ата минута Кевин Де Бройне удвои след опит за центриране, който обаче не беше засечен и влетя в мрежата.

Попадението дълго време беше разглеждано заради съмнения за засада, в момента, в който белгиецът игра с топката. В крайна сметка голът беше зачетен.

Само пет минути по-късно Илкай Гюндоган се разписа и направи аванса на домакините още по-убедителен.

До края на срещата "Сити" направи още няколко пропуска, а "Вила" опита да се отчете с поне един гол. В заключителните минути Фернандиньо извърши нарушение в центъра на терена и беше изгонен за втори жълт картон.

"Вила" имаше най-дбрия си шанс в последната минута на добавеното време, когатоо обаче Едерсон спря Киърън Дейвис, а секунди по-късно Джак Макгин удари греда. Малко по-рано това се случи и с Жезус, който уцели греда за "Сити".

Дневник