Най-малко 30 хил. сред вътрешно разселените жители на Сирия са се върнали в селищата в североизточната част на страната, които са под контрола на турската армия след началото на военната операция "Извор на мира". Това съобщи пред медии говорителят на Службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси Йенс Ларке, цитиран от БТА.

Броят на вътрешно разселените в Североизточна Сирия към 23 октомври е бил над 139 000 души, посочи той и допълни, че след началото на турската операция над 11 000 граждани на Сирия са преминали в Ирак.

За едно денонощие от Ливан и Йордания в Сирия са се върнали почти 900 души, се посочва на сайта на руското министерство на отбраната.

Вчера правозащитната организация "Амнести интернешънъл" разпространи доклад, според който Турция принудително изпраща сирийски бежанци в сирийски район към границата, където иска да създаде т.нар. безопасна зона. Анкара твърди, че няма депортации, а единствено доброволни връщания и вече няколкостотин хиляди души са направили такава стъпка.

Дневник