Джейн Фонда прие престижното отличие "БАФТА Лос Анджелис", докато бе отвеждана с белезници след ареста й по време на протест за климата във Вашингтон.

Американската актриса и активист получи награда на името на Стенли Кубрик за съвършенство във филмовото изкуство на годишната церемония на БАФТА Британия, която е американско подразделение на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство.

Въпреки това тя не успя да присъства лично на събитието в петък вечер, което се проведе в хотел "Бевърли Хилтън", за да приеме наградата и както е обичайната практика, изпрати видео съобщение вместо това.

Кадри от ареста на 81-годишната знаменитост във Вашингтон бяха излъчени пред публиката на церемонията. На тях носителката на "Оскар" вика отдалеч: "БАФТА, благодаря. Много съм поласкана."

За Фонда, която е известна колкото с филмовата си кариера, толкова и с дейността си като активист и поддръжник на различни каузи, това не е първи арест. На 11 октомври тя бе арестувана за първи път на същия протест, като обясни, че е била вдъхновена да се завърне към гражданското неподчинение от тийнейджърката Грета Тунберг.

Фонда бе една от 17-те протестиращи за спешни мерки по въпросите за климата в щатската столица заради незаконна демонстрация. Отношението на полицията актрисата определи като "изключително мило и професионално".

Тя сподели, че се е преместила в столицата, за да може да участва по-дейно в борбата с пагубното въздействие върху климата.

Актрисата, която обяви, че се надява да вдъхнови и други по-възрастни активисти, разкри, че планира да бъде арестувана всеки петък по време на протести. Така след първия арест на 11 октомври, тя бе арестувана и миналия петък - 18 октомври.

Сред предишните носители на наградата "БАФТА Лос Анджелис" на името на Стенли Кубрик, която се връчва на "легендарни личности, чиято работа е белязана с неподправения белег на авторство и изобретателност", са Кейт Бланшет, Джордж Клуни и Мерил Стрийп.

Дневник