След 50 години управление в зеленото сърце на Италия, лявоцентристите изглежда са на път да загубят контрола в Умбрия на регионалния вот днес, който се очаква да даде нова сила на лидера на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини, предаде "Ройтерс".

След грешни политически сметки през август Салвини напусна коалиция с антисистемното Движение "Пет звезди", очаквайки да предизвика национални избори, които според социологическите проучвания щеше да спечели.

Вместо това обаче "Пет звезди" се съюзи с лявоцентистката Демократическа партия, изтласквайки Салвини в опозиция и оставяйки го да гледа на предстоящите регионални избори като на начин да си отмъсти и да потвърди, че "Лига" остава първа партия в Италия.

Първият такъв вот е за Умбрия, малък регион северно от Рим, който се оказва благоприятна почва за неговото антиимигрантското послание и позицията му срещу данъците на фона на умората сред избирателите от дългогодишното ляво управление след години на икономическа стагнация.

"Това място традиционно е политически ляво, но нещата се променят", коментира Джакомо Вито, производител на сирене от град Амелия на около 90 км. от столицата Рим.

"Двата основни проблема, които имаме тук, както и в останалата част от Италия, са високи данъци и бюрокрация", смята Лука Томасини, основател и главен изпълнителен директор на компанията за дигитални услуги Vetrya, базирана в умбрийския град Орвието.

Нов модел?

Салвини обикаля Умбрия от седмици, рекламирайки обещанието си да въведе плосък данък, който според много икономисти Италия не може да си позволи, но който "Лига" смята за необходим, за да се съживи италианската икономика.

"Обзалагам се на по кафе, че ще триумфираме в Умбрия. Вотът тук е и национален тест. Това е първото гласуване след съюза на Демократическата партия и "Пет звезди", написа в Туитър" Салвини.

Той се съюзи с традиционните си партньори – крайнодясната "Италиански братя" и "Напред, Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. Всички те подкрепят сенатора от "Лига" Донатела Тесей за следващ губернатор.

Нейният основен опонент е Винченцо Бианкони. Той ръководи граждански съюз, който за пръв път е подкрепен и от "Пет звезди", и от Демократическата партия – някога политически врагове преди да решат да сформират коалиция през август.

Знаейки, че проучванията им дават слаб шанс да спечелят, ако се състезават сами в Умбрия, те сключиха пакт за подкрепа на общ кандидат. Ако моделът проработи, може да се използва и за още важни местни избори, например вота в Емилия-Романя на 26 януари, северен регион, който има над четири пъти повече население от Умбрия и който е историческото ядро на италианската левица.

След последните национални избори през март 2018 г. дясноцентристите спечелиха седем поредни регионални вота. Победа в Умбрия ще покаже, че Салвини е преодолял фиаското от август, но триумф в Емилия-Романя може да значи политическо земетресение.

"Очаквам дясноцентристите да спечелят тук, но не мисля, че Умбрия е достатъчно голяма, за да има последици за правителството. Но ако вземе Емилия, нещата ще станат наистина сериозни", коментира производителят на сирене Вито.

Дневник