Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) ще опита да надгради успехите си на два регионални вота миналия месец и да победи консерваторите на канцлера Ангела Меркел в още една източна провинция на изборите днес, предаде "Ройтерс".

"Алтернатива за Германия" е третата по големина партия в германския парламент след християндемократите на Меркел и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия. След като влезе в националния парламент за пръв път през 2017 г., АзГ се опитва да набере скорост на Изток тази година и спечели второ място в източните провинции Саксония и Бранденбург на изборите на 1 септември.

АзГ може да разцепи вота на днешните избори в Тюрингия, предизвиквайки политически блокаж, но ръстът й на национално ниво изглежда е в застой, като подкрепата й в Германия е малко над спечелените от нея на изборите през 2017 г. 12.6%.

"АзГ е силна в Тюрингия", смята Манфред Гюлнер от агенция "Форза". "На федерално ниво обаче те не растат, не печелят повече гласове сега, отколкото през 2017 г.", допълва той.

АзГ се възползва от гнева на избирателите заради бежанците и планираното затваряне на въглищни мини в по-бедния не по-малко космополитния бивш комунистически изток на страната. След като през 2013 г. бе създадена като антиевропейска партия, тя бързо се превърна в крайнодясна антиимигранстка партия.

"Промяна"

Употребявайки думата Wende ("промяна", "поврат"), използвана, за да се опише падането на източногерманския комунизъм, АзГ настоява за "Wende 2.0", на практика призовавайки избирателите да се отърват от традиционните партии.

В Тюрингия проучванията показват, че АзГ е на много близки позиции с християндемократите на Меркел, малко след крайнолявата "Левица".

Бодо Рамелов стана първият провинциален премиер на "Левица" в Германия през 2014 г., когато се съюзи със социалдемократите и Зелените в Тюрингия, за да сформират правителство.

Проучване на агенция ИНСА в четвъртък показа, че АзГ и християндемократите получават 24%, "Левица" - 28%, социалдемократите – 9%, Зелените – 8%, а пробизнес настроената Партия на свободните демократи – 5% - прагът, който партиите трябва да прескочат, за да влязат в регионалния парламент.

Изграждането на коалиция може да се окаже трудно, ако резултатите от изборите отразят тези данни.

Лидерът на АзГ за Тюрингия Бьорн Хьоке, който е и водач на радикалната крайнодясна фракция в партията "Дер Флюгел" (Крилото), е изключително спорна фигура. Понякога той използва език, който напомня за Третия райх на Хитлер. Преди две години заклейми берлинския Мемориал на избитите евреи в Европа, наричан още Мемориал на Холокоста, като каза, че германците са "единственият народ в света, който е поставил паметник на срама в центъра на своята столица".

Неговият опит да тласне партията още по-надясно обаче обезпокои по-умерените членове, които знаят, че яростната му антиимигрантска позиция няма да спечели подкрепа сред избирателите в Западна Германия.

Дневник