От Танак с "Тойота" е новият шампион в Световния рали шампионат (WRC). Естонецът спечели нужните точки в рали "Каталуня" и кръг преди края на сезона е недостижим на върха. Танак завърши второ в смесеното рали в Испания, класирайки се зад Тиери Ньовил. Естонецът обаче спечели пауър етапа, за да добави 5 точки към 18-те за второ място.

Най-близкият преследвач на Танак Себастиен Ожие остана едва осми в ралито и пети в последния етап, като взе само пет точки. Той беше прескочен в класиранет от Ньовил.

След 13 ралита Танак води с 263 точки, следван от Ньовил с 227. Ожие е трети с 217 точки.

Танак е първият представител на Естония, който печели световната титла. Танак слага край и на френската доминация във WRC, след кат от 2004 г. насам неизменно титлата се печелеше от Себастиен Льоб (2004-12) или Себастиен Ожие (2013-18). Последният пилот извън Франция, шампион във WRC беше норвежецът Петер Солберг през 2003 г.

Титлата е първа за "Тойота" от 1994 година насам. Японският конструктор триумфира четири пъти в шампионата - 1990 и 1992 с Карлос Сайнц, 1993 с Юха Канкунен и 1994 г. с Дидие Ориол, всеки път с "Тойота Селика".

"Тойота" се завърна в шампината през 2017 г., като прогресира през миналата година и грабна титлата при констукторите.

По пътя към първата си титла естонецът спечели шест ралита - Швеция, Чили, Португалия, Финландия, Германия и Уелс. Освен това той се качи на подиума в още три надпревари, а в Сардиния изпусна победата в последния етап заради технически дефект.

Въпреки титлата Танак няма да остане в "Тойота", като се очаква през 2020 г. да стане пилот на "Хюндай". Последният старт за сезона е рали "Австралия" между 14 и 17 ноември.

Дневник