Европейският съюз се подготвя да одобри отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. с опция Великобритания да напусне по-рано, ако сделката бъде ратифицирана. Това стана известно от изтекла чернова на документ, видяна от "Гардиън".

Въпреки възраженията на френското правителство с документа, който се очаква да бъде приет днес, ЕС ще отстъпи пред британската молба за нова отсрочка. Великобритания ще може да напусне в първия ден на месеца след ратификацията на сделката.

Вариантът за Брекзит без сделка на 31 октомври е изключен. Именно това бе условието на опозиционни партийни лидери във Великобритания, за да се съгласят с предсрочни избори.

Според декларация на ЕС, прикачена към проекта на споразумението, блокът няма да предоговаря споразумението за оттеглянето. Освен това Великобритания има "задължението" да номинира кандидат за еврокомисар. Премиерът Борис Джонсън преди това заяви, че няма да предложи кандидат.

През уикенда председателят на Европейския съвет Доналд Туск води интензивни дискусии с лидерите на ЕС. Посланиците на държавите членки се срещат днес сутринта.

Туск иска да избегне извънредна среща на лидерите в Брюксел за обсъждане на въпроса и предпочита да постигне единодушно съгласие чрез писмена процедура. Сега, изглежда, той е успял да убеди Франция, че тримесечно удължавана ще помогне ЕС да не бъде въвлечен във вътрешната битка във Великобритания.

Според източник, близък до френския президент Еманюел Макрон, една от причините, убедили през уикенда Париж да се откаже от възраженията си срещу нова отсрочка до три месеца, е била значително по-вероятната перспектива за нови избори, подкрепени от няколко партии, включително либералдемократите и Шотландската национална партия.

Това удължаване трябваше да бъде договорено още в петък, но тогава единствено френският посланик бе против.

Очаква се днес британските депутати да вземат решение по предложението на Борис Джонсън за предсрочни избори, съобщи Би Би Си. Не е ясно колко са големи шансовете достатъчно депутати да подкрепят предложението, което се нуждае от подкрепа от две трети в Камарата на общините, защото лейбъристите все още не са обявили как ще гласуват.

Миналата седмица Джонсън заяви, че иска страната да гласува на извънредни парламентарни избори на 12 декември. "Ройтерс" цитира негово писмо до лидера на опозицията Джеръми Корбин, в което обяснява, че ако ЕС се съгласи на отлагане на Брекзит до 31 януари, той ще се опита да прокара сделката си до 6 ноември. "Ако депутатите искрено искат повече време да проучат тази прекрасна сделка, ще го получат, но трябва да се съгласят на парламентарни избори на 12 декември. Това е начинът да продължим напред", каза Джонсън в телевизионно обръщение.

Дневник