През изминалата седмица на територията на област Шумен няма регистрирани нови огнища на Африканска чума по свинете. Това стана ясно днес на заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник областния управител Петко Шаренков.

„С понижаването на дневните температури очакваме да намалява и броя на огнищата, тъй като тогава интензивността на предаване на вируса намалява много“, обясни д-р Едмон Маринов, гл. инспектор отдел „Здравеопазване  при животните” при ОДБХ Шумен.

Той допълни, че през изминалата седмица са взети 30 проби от умрели свине от промишлени и семейни свинеферми. Извършени са 35 проверки на свиневъдни обекти тип „заден двор“. „Общо до момента в област Шумен са проверени 540 броя такива обекти, няма констатирани нарушения и всички мерки са изпълнени“, каза д-р Едмон Маринов.

Изпълнението на дейностите по отношение неразпространението на болестта Африканска чума по свинете, касаещи обявените първични огнища на заболяването при диви свине в землищата на с. Менгишево, община Върбица, с. Сини вир, община Каолиново и с. Венец, община Венец, представи инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен.

Той съобщи, че са определени и обозначени с табели всички зони в засегнатите райони, със заповедите са запознати ловните дружинки и ловните излети са проведени в съответствие с указанията. “Няма открити трупове на умрели диви свине, взети са проби от всички отстреляни прасета и са изпратени за изследване“, каза Тервел Стефанов и уточни, че претърсванията продължават по изготвен график.

Членовете на Областната епизоотична комисия набелязаха и мерки, които да се изпълняват за неразпространяването на АЧС в Шуменско (мерките може да видите в прикачения файл).

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 5 ноември.

ШУМ.БГ