Създателите на сериала "Игра на тронове" Дейвид Бениоф и Д.Б. Вайс обявиха, че отпадат от предстоящата трилогия на "Междузвездни войни", която "Дисни Лукасфилм" обявиха, че възнамеряват да издадат след 2022 г.. Двамата посочват като причина голям ангажимент, поет към "Нетфликс", заради който няма да успеят да се справят и с двете задачи, съобщава "Варайъти".

Сделката им с "Дисни Лукасфилм" бе широко отразена в медиите, когато бе обявена през февруари 2018 г.. Според споразумението двамата трябваше да бъдат сценаристи и продуценти на новите филми, които да са извън основната сюжетна линия на филмовата поредица, която ще приключи този декември с излизането на "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър".

По-рано тази година обаче, когато се излъчваха финалните епизоди на "Игра на тронове", изданието "Дедлайн" научи, че двамата са били търсени от шест студия. През август те избраха едно, с което се съгласиха да напуснат HBO, за да пишат, продуцират и режисират за "Нетфликс" при сделка за 200 млн. долара.

Бениоф и Вайс се позоваха на тази сделка, когато обявиха отпадането си от "Междузвездни войни". "Обичаме "Междузвездни войни". Когато Джордж Лукас ги създаде, той създаде и нас. Възможността да разговаряме за "Междузвездни войни" с него и настоящия екип на "Междузвездни войни" бе вълнение за цял живот, а ние винаги ще сме длъжници на сагата, която промени всичко", казват те в изявлението си.

Президентът на "Лукасфилм" Катлийн Кенеди заяви в отговор, че Бениоф и Вайс са невероятни разказвачи и че се надяват да ги включат в някои от бъдещите им проекти, когато графикът им се освободи и могат да се фокусират върху "Междузвездни войни", цитира "Гардиън".

Засега няма информация какво предстои да се случи с тази трилогия, но феновете на сагата със сигурност няма да бъдат оставени да чакат напразно. Вече се работи по отделна трилогия от режисьора на "Последният джедай" Райън Джонсън, както и по други продължения, сред които е и отделен филм от Кевин Файги, игрален сериал на Disney+ със заглавие The Mandalorian, а Юън Макгрегър ще се завърне в ролята си на Оби-Уан Кеноби в друг предстоящ сериал на Disney+.

Дневник