Единодушно, с 19 на 0 гласа, пленумът на Висшия съдебен съвет не съгласува проектобюджета за съдебната власт за 2020 г., предлаган от Министерския съвет. Членовете на ВСС държат на разчетите, заложени в техния проектобюджет за догодина, и не са съгласни с орязването.

Съдебният съвет поиска 859 300 000 лева за разходи на третата власт, а Министерският съвет залага 771 317 000 лева. Разликата е 87 983 000 лева.

От днешното заседание на Пленума на ВСС отсъстваше главният прокурор Сотир Цацаров, не дойде и правосъдният министър Данаил Кирилов, който председателства заседанието по закон, съобщи Defakto.bg.

От резюме, представено от шефа на бюджетната комисия Боян Магдалинчев, се разбра, че няма да се актуализират ранговете на съдебните служители, няма да може да се обезпечат свободните щатни бройки за срок от 6 месеца, средствата за основен ремонт и придобиване на сгради ще паднат наполовина.

Пари ще има за 10% ръст на заплатите в системата, за осигуряване на по 3 основни заплати отгоре за магистрати в свръхнатоварени съдилища и прокуратури, както и бонуси в същия размер за спецпрокуратурите и спецсъдилищата, ще се покрият и обезщетенията по Кодекса на труда и Закона за съдебната власт за 95 магистрати и 301 служители, които ще се пенсионират догодина.

В съобщение на сайта на съдебния съвет се посочва, че с така заложения бюджет от Министерството на финансите няма да могат да се обезпечат някои предвидени от ВСС дейности.

Предвидено е назначаването на 110 щатни бройки за съдебни служители, от които 100 за длъжността "съдебен помощник" и 10 за Инспектората на ВСС. Освен това без финансов ресурс ще остане предвиденото обезпечаване на свободните щатни бройки за 6 месеца за следващата година.

Заложените средства за основен ремонт и придобиване на сгради са в размер на 33 млн. лв., като сумата е изцяло съобразена с представената информация за 2020 г. по обекти от дирекция "Управление на собствеността на съдебната власт". Особено важен и дълго обсъждан е въпросът за сградата на съдебната палата във Варна, която трябва да бъде наново изградена, а все още няма терен и одобрен пункт въпреки ангажимента, който правосъдното министерство бе поело.

Без достатъчно планирано финансиране ще остане и предвиденото актуализиране на възнагражденията и ранговете на съдебните служители и изменение на Класификаторите на длъжностите в администрацията на прокуратурата, Върховния касационен и административен съд, както и съдилищата.

Дневник