България ще играе на празен стадион в следващия си официален мач срещу Чехия (17 ноември), реши дисциплинарната комисия на УЕФА след скандалите, съпътствали двубоя на националния отбор по футбол с Англия (0:6). В допълнение е наложена и глоба от 85 хил. евро.

Наложено е и условно наказание от още една среща без публика, което ще стане ефективно при повторно подобно провинение в рамките на следващите две години.

"Българският футболен съюз държи да подчертае, че инцидентите от 14 октомври на ст. "Васил Левски", предизвикали огромен международен отзвук и създали голямо обществено напрежение, не успяха да попречат на професионалната и ефективна реакция на всички отдели и звена на централата. Благодарение на усърдната и компетентна работа на администрацията на БФС и правните партньори на съюза, както и на перманентните усилия в борбата с расизма, ксенофобията и нетолерантността по трибуните българският национален отбор избегна по-тежки санкции", посочват от БФС.

"Искрено вярваме, че в бъдеще българските футболни фенове ще докажат с поведението си, че неоснователно са станали обект на обвинения в липса на толерантност и уважение към съперниците. Това ще е от полза за всички – както за футболистите, така и за феновете, а и за международния спортен престиж на България", се казва още в сайта на футболния съюз.

Двубоят от 14 октомври попадна в центъра на вниманието в световен мащаб заради това, че играта два пъти беше спирана заради расистки прояви по трибуните. Скандалите доведоха до тежки сътресения в българския футбол. Още в деня след срещата президентът на БФС Борислав Михайлов обяви, че подава оставка. Тя му беше поискана от министър-председателя Бойко Борисов.

От УЕФА обявиха, че срещу България са повдигнати четири обвинения. Те са за расистко поведение, хвърляне на предмети, нарушаване на реда по време на изпълнението на националните химни и за показване на повторения на таблото на стадиона.

Наложените глобите са две - 75 хил. евро за расистко поведение и 10 хил. евро за нарушаване на реда по време на изпълнението на националните химни.

БФС обяви, че допълнително ще даде информация за това как ще бъдат обезщетени притежателите на пакетни билети за мачовете на националния отбор заради невъзможността да гледат на живо мача с Чехия.

В средата на юли България получи други две наказания - заради расистки прояви беше наложено частично затваряне на стадиона за мачовете с Англия и Чехия.

Дневник