Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния, съобщи посолството на Вашингтон в София.

"Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще", се казва в изявлението.

В съобщението на посолството не се конкретизира поводът, по който САЩ изразяват подкрепата си. Вероятно става дума за заключението на българската прокуратура, че в посолството на Русия работи като първи секретар руски гражданин със статут на дипломат, който събира данни с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна. Вчера външното министерство съобщи, че руският дипломат вече е напуснал България, но днес се разбра, че това все още не е станало и на руския посланик беше връчена нота с предупреждение, че той не е желан у нас. Руското посолство реагира със съобщение във "Фейсбук", че руската страна си запазва правото на ответни мерки.

В същата социална мрежа подкрепа за действията на българските власти изказа и британското посолство. "Следим с интерес изявленията на българския главен прокурор и на министерството на външните работи във връзка с изгонването на руски дипломат. Обединеното кралство вярва, че България, като надежден европейски партньор и съюзник в НАТО, има суверенното право до отговаря на заплахи към националната си сигурност. Обединеното кралство продължава да подкрепя усилията на България в тази сфера", гласи съобщението на Лондон.

Миналия месец с обвинения за шпионаж в полза на руски организации, но не и на руската държава, се сдоби председателят на движение "Русофили" Николай Малинов. Разследва се и влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в политическия живот на страната. На 22 октомври в Москва Захариева (по информация на руския "Комерсант") е обсъдила шпионския скандал с "Русофили" с колегата си Сергей Лавров като го е уверила, че правителството няма нищо общо с него. Не е известно дали новите разкрития на прокуратурата са свързани с този случай.


През септември в телевизионно интервю бившият външен министър на България в кабинета на НДСВ Соломон Паси беше изброил 68 руски шпиони в посолството в София. България се въздържа да гони руски дипломати след случая "Скрипал", а наскоро "Ню Йорк таймс" направи връзка между този случай и отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев.

Дневник