Военнотранспортен самолет на Руската федерация, превозващ личен състав, въоръжение и техника на тази държава, е преминал през въздушното пространство в съответствие с приложимото за случая българско законодателство.

Това съобщиха за "Дневник" от Министерството на външните работи. Вчера в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+ и ТВ1 бившият служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков проф. Тодор Тагарев обяви, че машината Ан-124 на руските ВВС е преминала над територията на България на 22 срещу 23 октомври. Самолетът е пренасял ракетни комплекси С400, като ракетите са били транспортирани за военно учение в Сърбия, каза Тагарев. Той попита имало ли е разрешение за такова прелитане над България.

Информацията беше потвърдена освен от външното министерство също и от министерството на транспорта. И двете ведомства коментираха, че прелитането е станало след необходимите по закона правила, ноти и издадени разрешения.

За руския военен самолет е било издадено дипломатическо разрешение - №64-111 от Министерството на външните работи.

Полетът е извършен на 22 октомври съгласно издаденото дипломатическо разрешение, съобщават от министерството на транспорта. "Полетният план и реалната траектория на полета съответстват на условията на дипломатическото разрешение. Полетът е извършен със самолет от същия тип с друга регистрация, която надлежно е описана като заместваща в дипломатическото разрешение", се казва още в отговора до "Дневник". Също така прелитането е извършено в рамките на срока на валидност на разрешението.

Типът на товара е отразен коректно, казват още от министерството на транспорта.

Дневник