Дисциплинарно наказание „порицание“ е наложено от Министерството на образованието и науката на началника на Регионалното управление на образованието в Шумен Светлана Милева. Тя е обжалвала заповедта пред Административния съд в Шумен, който е отменил наказанието, става ясно от обявеното днес решение.

Наказанието е наложено през юни тази година, след подаден сигнал и извършена проверка за нередности в документи на СУ „Г.С. Раковски“ - Каолиново.

Според МОН Светлана Милева в качеството си на началник на РУО не изпълнила с достатъчен професионализъм свои служебни задължения. От министерството посочват осем нарушения по Закона за държавния служител и Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация. От МОН смятат, че Светлана Милева не изпълнила компетентно и отговорно служебните си задължения по извършени проверки по процедурата по приемане и подписване на вътрешни правила за работната заплата в училището; подписване на Колективния трудов договор от всички страни по него; вписване на дата в допълнителните споразумения на длъжностните лица в училището при връчването им и други.

Според Административния съд, обаче, началникът на РУО-Шумен е дала необходимите предписания на директора на училището, с които той да попълни празнотите в документацията. Освен това съдът счита, че в заповедта, с която е наложено наказанието не е обоснована форма на вината на държавния служител. „Използваната формулировка „Госпожа С.М., в качеството си на Началник на РУО-Шумен, е изпълнила с недостатъчен професионализъм свои служебни задължения“ и по осемте нарушения не води до законовата формулировка за виновно нарушение на служебни задължения“, се казва в решението на съда.

С решение от 25 октомври, което е окончателно, АС-Шумен отменя наложеното наказание „порицание“ на Светлана Милева. Освен това осъжда МОН да й плати  разноските по делото в размер на 500 лв.

ШУМ.БГ