Разработване на нова технология, която да помогне още повече за работата на съдиите и да намали прекъсванията на мачовете, обсъждат във Висшата лига. Английският шампионат планира да въведе допълнение към съществуващата технология за видеоповторения (VAR), след като в последните седмици много отбори се оплакаха от спорни решения.

По информация на "Дейли мейл" компанията Hawk-Eye, която разработи технологията на голлинията, както и системите за преглед в крикета и тениса, отново работи с Висшата лига. Тя разработва усъвършенствана система, използваща множество камери, за да предостави на видеосъдиите достъп до автоматизирана линия на засадата в реално време.

Камерите ще следят задния крак на всеки един футболист на терена, за да се формира автоматичната линия на засадата. Системата ще влиза в употреба само тогава, когато дадена ситуация е прекалено сложна или се развива на много висока скорост, за да бъде отчетена от асистентите на терена.

При настоящата система за видеоповторения се налага всеки път видеоарбитрите да чертаят линия на засадата, което често води до големи забавяния.

От началото на сезона във Висшата лига 26 решения бяха променени след използване на технологията в общо 100 изиграни мача. В четвъртък ще има събиране на специална група, която да обсъди използването на технологиите в английския шампионат.

Дневник