По високопланинските проходи през следващото денонощие се очаква влошаване на времето и е възможно дъждът да премине в сняг. Прогнозата на синоптиците е за значително застудяване. В тази връзка Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват на път с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Това се казва в съобщение от пътната агенция, изпратено до медиите днес. В него се казва, че пътноподдържащите дружества са готови да реагират веднага и да обработят настилките по проходите с надморска височина над 550 метра, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите.

Уточнява се също, че по опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за обработка на настилките. От Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не чакат първите минусови температури, и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство.

Според последните изменения в Закона за движение по пътищата гуми, подходящи за движение при зимни условия, са задължителни от 15 ноември до края на март. За такива се приемат както зимни, така и летни и всесезонни, но с дълбочина на грайфера поне 4 мм.

В проекта за нов Закон за движение по пътищата се предлага от 15 ноември до 1 март включително леките коли да бъдат задължително с гуми, предназначени за зимни условия. За такива се приемат тези с означения M+S (Mud and Snow), M.S, M&S, M-S или едновременно с M+S и 923PMSF (снежинка в рамката на три планински върха). С новия закон минималният грайфер през цялата година трябва да е поне 1.6 милиметра, при 0.5 мм сега.

Компаниите, които произвеждат автомобилни гуми предупреждават, че освен грайфера трябва да се има предвид и възрастта. Ако гумите са били в активна употреба повече от 6 години, сцеплението им на сняг и лед ще е много ограничено, дори и да има прилична шарка.

Дневник