Шуменската окръжната прокуратура предаде на съд 31-годишния Нилгин А., който през май заради ревност стреля с пистолет и рани бившата си жена, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

В обвинителния акт са включени 4 престъпления  - опит за  убийство при условията на домашно насилие, хулиганство при управление на МПС, закана за убийство и задържане на огнестрелно оръжие.

Подсъдимият вече е в ловешкия затвор, където ще дочака началото на съдебния процес. Той предстои да бъде насрочен в Шуменския окръжен съд.

Нилгин и пострадалата имат три деца. Според обвинението целият им съвместен живот бил съпътстван от системно физическо и психическо насилие спрямо съпругата. 31-годишният мъж й забранявал да работи. Държал я в пълна изолация и икономическа зависимост. Разрешавал й да се среща само с най-близкия семеен кръг. След системна употреба на алкохол Нилгин проявявал чувство на ревност и демонстрирал безгранична доминация в семейните отношения.

Съпругата напускала заедно с трите деца неколкократно дома  на домашния насилник, връщала се при родителите си и след молби от страна на Нилгин отново се завръщала при него. 

На 31 май 2018 г. жената се изнесла окончателно от семейното жилище и заживяла при родителите си. На 14 февруари тази година двамата се развели по взаимно съгласие, а родителските права били предоставени на майката.
 

През април тази година подсъдимият започнал да следи бившата си съпруга, която пътувала до и от работа със свой съсед. На 14 май Нилгин купил GPS устройство за проследяване. Два дни по-късно го монтирал през нощта под колата на съседа, за да може да знае във всеки момент къде се намира автомобила.

На 20 май Нилгин се срещнал с бившата си жена. Поискал отново да се съберат. Направил опит насила да я качи в колата си. Същия ден купил газ-сигнален револвер, който повредил при опит да го манипулира. На следващия ден купил друг газов револвер. Успял да го преправи и да произведе пробен изстрел.

На 22 май насилникът решил да последва автомобила, управляван от съседа, в който пътувала и бившата му жена. Препречил пътя на колата, жената слязла от колата и отишла до автомобила на Нилгин. Тогава той произвел три изстрела към главата й. Жената паднала на земята. Съседът отишъл да й помогне. Тогава Нилгин започнал да го псува и го заплашил с убийство. Произвел още един изстрел и потеглил с колата си. След като излязъл от Шумен, изхвърлил оръжието и боеприпасите. Предал се в полицията в Разград, припомниха от прокуратурата.

ШУМ.БГ